Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom brašnu primjenom niskotlačne DBD dušikove plazme (CROSBI ID 667912)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Maja ; Milošević, Slobodan ; Vulić, Ana ; Herceg, Zoran ; Vukušić, Tomislava ; Pleadin, Jelka
hrvatski
Redukcija T-2 i HT-2 toksina u zobenom brašnu primjenom niskotlačne DBD dušikove plazme
Mikotoksini se zbog svoje kompleksne strukture i visoke stabilnosti vrlo teško uklanjaju iz prehrambenog lanca čime predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju. T-2 toksin i njegov glavni metabolit HT-2 predstavljaju trihotecenske mikotoksine izrazite toksičnosti za koje je dostupno vrlo malo podataka o učincima prerade hrane na njihovu prisutnost. Primjena tehnologije obrade namirnica hladnom plazmom kao nove ne toplinske metode u prehrambenoj industriji pokazala se kao učinkovita metoda u širokom spektru proizvodnih faza. Za sada malobrojna istraživanja ukazuju na potencijal hladne plazme u uklanjanju mikotoksina, pri čemu vrsta hrane i mikotoksina utječu na učinkovitost ove metode. Cilj ovog rada je ispitivanje utjecaja niskotlačne DBD hladne plazme s dušikom kao radnim plinom na učinkovitost redukcije T-2 i HT-2 toksina u uzorku zobenog brašna pri vremenima izlaganja uzorka od 10, 20 i 30 minuta. Koncentracija T-2 i HT-2 toksina prije i nakon tretmana hladnom plazmom određena je primjenom tekućinske kromatografije s masenom spektrometrijom (LC-MS/MS). Rezultati pokazuju da je uklanjanje T-2 i HT-2 toksina ovisno o trajanju tretmana hladnom plazmom, a maksimalna redukcija (38, 6%) postiže se nakon 30 minuta izlaganja. Dobiveni rezultati pokazuju učinkovitost hladne plazme u uklanjanju T-2 i HT-2 toksina, s konačnim ciljem sigurnosti hrane i zaštite zdravlja ljudi i životinja.
mikotoksini ; hladan plazma ; T-2 toksin ; HT-2 toksin ; redukcija
nije evidentirano
engleski
Reducuction of T-2 and HT-2 toxins in oat flour with low pressure DBD nitrogen plasma
nije evidentirano
mycotoxins ; cold plasma ; T-2 toxin ; HT-2 toxin ; reduction
nije evidentirano
Podaci o prilogu
83-83.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M.
Split : Osijek : Tuzla:
978-953-7803-09-4
Podaci o skupu
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
poster
18.10.2018-19.10.2018
Split, Hrvatska