Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica (CROSBI ID 255871)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Longin, Lucija Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica // Glasnik zaštite bilja, 5 (2018), 96-103. doi: 10.31727/gzb.41.5.9

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Longin, Lucija

hrvatski

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica

Djevičansko maslinovo ulje ima veliku otpornost prema oksidacijskom kvarenju, zbog sastava triacilglicerola s niskim udjelom polinezasićenih masnih kiselina i skupine fenolnih antioksidansa sastavljenih uglavnom od polifenola i tokoferola. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina i ekstrakt zelenog čaja te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage 300 W u različitom vremenskom periodu (5, 10, 15 i 20 minuta). Uzorci su također zagrijavani i kod različite snage uređaja (180, 300, 450W) u konstantnom vremenskom periodu 5 minuta. Rezultat testa ubrzane oksidacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja izražen je peroksidnim brojem. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka tijekom duljeg vremena zagrijavanja dolazi do porasta temperature i vrijednosti peroksidnog broja, odnosno dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Dodatkom antioksidansa i sinergista povećana je stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Najveća stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja postignuta je kombinacijom ekstrakta zelenog čaja i sinergista limunske kiseline.

ekstra djevičansko maslinovo ulje ; mikrovalno zagrijavanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti

nije evidentirano

engleski

The Influence of Microwave Heating and Addition of Antioxidants on the Shelf life of Ekstra Virgin Olive Oil variety Oblica

nije evidentirano

extra virgin olive oil ; microwave heatin ; oxidation stability ; antioxidants ; synergists

nije evidentirano

Podaci o izdanju

5

2018.

96-103

objavljeno

0350-9664

10.31727/gzb.41.5.9

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice