Regulirajmo krvni tlak uz mliječne proizvode (CROSBI ID 783329)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Regulirajmo krvni tlak uz mliječne proizvode
Povišeni krvni tlak (hipertenzija) danas poprima razmjere epidemije te predstavlja vodeći javnozdravstveni problem. Poznato je da postoji snažna povezanost između povišenog krvnog tlaka i razvoja kardiovaskularnih oboljenja, srčanog udara kao i bolesti bubrega. Troškovi liječenja bolesti koje nastaju kao posljedica povišenog krvnog tlaka su veliki. Iz tog razloga od izuzetne je važnosti educirati stanovništvo u cilju prevencije razvoja povišenog krvnog tlaka. Jedna od takvih strategija su preporuke za odabir prehrambenih namirnica u cilju prevencije hipertenzije. Takve preporuke rezultat su istraživanja pod nazivom DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension). Prema DASH preporukama u prevenciji povišenog krvnog tlaka važnu ulogu ima konzumacija voća i povrća (8-10 jedinica serviranja dnevno), 3 jedinice serviranja mliječnih proizvoda te umjeren unos zasićenih masnih kiselina i soli. Mlijeko i mliječni proizvodi bogat su izvor kalcija, te se smatra da upravo kalcij ima jednu od najvažnijih uloga u održavanju optimalnog krvnog tlaka. Osim kalcija, važan doprinos daju i magnezij i kalij.
mliječni proizvodi, krvni tlak
nije evidentirano
engleski
Regulating blood pressure with dairy products
nije evidentirano
dairy products, blood pressure
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Mljekarska revija Mlijeko i ja
2018.
nije evidentirano
objavljeno
1846-8268