Prehrana oboljelih od Parkinsonove bolesti (CROSBI ID 423760)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kolarić, Barbara
Banjari, Ines
hrvatski
Prehrana oboljelih od Parkinsonove bolesti
Parkinsonova bolest (PB) je degenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava čija se učestalost kreće oko 2 % kod populacije starije od 65 godina. Premda je uzrok nepoznat, utjecaj genetike i okoliša važni su za nastanak bolesti. Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike oboljelih od PB i usporediti ih sa zdravim ispitanicima. Indeks tjelesne mase (ITM) pokazuje kako 44 % oboljelih od PB ima povećanu tjelesnu masu, 38 % ispitanika je pretilo, dok prema ITM-u niti jedan ispitanik nije bio pothranjen. Najčešći simptomi koje navode oboljeli od PB uključuju: konstipaciju (17 %), depresiju (10 %), tremor (10 %), bezvoljnost (7 %), vrtoglavicu (7 %) i plinove (7 %). Ispitanici oboljeli od PB imaju statistički značajno veći broj obroka od zdravih ispitanika (p=0, 031). Karakteristike prehrane obje skupine ispitanika se ne razlikuju značajno. Prosječan broj bodova za DASH dijetu kod oboljelih od PB iznosi 4, 8, za MeDi 18, 3 bodova te 6, 2 bodova za MIND dijetu. Čak 38 % oboljelih od PB smatra da je prehrana važna, ali nema preveliki utjecaj na njihovo zdravlje. Rezultati jasno naglašavaju potrebu za edukacijom oboljelih od PB obzirom da je prehrana važan segment terapijskog pristupa a može ublažiti simptome PB, poglavito nemotoričke, posljedično povećavajući i kvalitetu života oboljelih i njihovih obitelji.
Parkinsonova bolest ; prehrana ; dijetoterapija ; DASH ; MeDi ; MIND
nije evidentirano
engleski
Nutrition of patients with Parkinson’s disease
nije evidentirano
Parkinson's Disease ; nutrition ; diet therapy ; DASH ; MeDi ; MIND
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
08.11.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam