Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira (CROSBI ID 669176)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Zorić, Katarina ; Banić, Martina ; Vidulin, Tina ; Tonković, Katarina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Novak, Jasna ; Uroić, Ksenija ; Kazazić, Saša ; Kazazić, Snježana ; Radović, Slobodanka et al. Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira // Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. 2018. str. 94-95

Podaci o odgovornosti

Zorić, Katarina ; Banić, Martina ; Vidulin, Tina ; Tonković, Katarina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Novak, Jasna ; Uroić, Ksenija ; Kazazić, Saša ; Kazazić, Snježana ; Radović, Slobodanka ; Scalabrin, Simone ; Cesutti, Paola ; Bellich, Barbara ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka.

hrvatski

Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira

Tradicionalno proizvedeni sirevi su bogat izvor autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) sa specifičnim metabolizamskim svojstvima, kao što su proizvodnja S-proteina, bakteriocina, egzopolisaharida i proteolitičkih enzima. Stoga su izolirani sojevi BMK odabrani prema strogo definiranom probiotičkim kriterijima, a njihova identifikacija je provedena 16S rDNA sekvencioniranjem i sekvencioniranjem cijelog genoma. S-proteini okarakterizirani su SDS-PAGE i LC-MS/MS analizama. Geni za proizvodnju bakteriocina su identificirani primjenom PCR-a (eng. Polymerase Chain Reaction) sa specifičnim početnicama, dok je bakteriocinska aktivnost ispitana metodom dvostrukog sloja i združenim uzgojem sa Staphylococcus aureus 3048 i Listeria monocytogenes ATCC19111. Soj Lactobacillus fermentum D12 proizvodi egzopolisaharide, a selekcioniran je na temelju specifičnog fenotipa „formiranja dugih rastezljivih niti“ (tzv. „ropy“ fenotip) poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi obogaćenoj ugljikohidratima. Sastav i struktura tri proizvedena egzopolisaharida određeni su GC, GC/MS, 1H-NMR i 2D-NMR analizama. Proteolitička aktivnost ispitana je Ansonovom, Tricine-SDS-PAGE i LC-MS/MS metodama, dok su geni za proteolitičke enzime detektirani primjenom PCR-a sa specifičnim početnicama. Na temelju provedenih istraživanja, odabrana su četiri soja BMK kao autohtone starter kulture za proizvodnju dimljenog sira ; Lactococcus lactis ZG7-10, Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus plantarum D13 i Lactobacillus fermentum D12.

S-proteini, bakteriocini, egzopolisaharidi, proteolitička aktivnost, probiotici

nije evidentirano

engleski

Selection of autochthonous starter cultures with specific metabolic properties for the production of fresh dried cheese

nije evidentirano

S-layer proteins, bacteriocins, exopolysaccharides, proteolytic activity, probiotics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

94-95.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Podaci o skupu

43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

poster

07.11.2018-10.11.2018

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija

Poveznice