Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira (CROSBI ID 669176)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Zorić, Katarina ; Banić, Martina ; Vidulin, Tina ; Tonković, Katarina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Novak, Jasna ; Uroić, Ksenija ; Kazazić, Saša ; Kazazić, Snježana ; Radović, Slobodanka ; Scalabrin, Simone ; Cesutti, Paola ; Bellich, Barbara ; Gregurek, Ljerka ; Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka.
hrvatski
Odabir autohtonih starter kultura sa specifičnim metabolizamskim svojstvima za proizvodnju sušenog sira
Tradicionalno proizvedeni sirevi su bogat izvor autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) sa specifičnim metabolizamskim svojstvima, kao što su proizvodnja S-proteina, bakteriocina, egzopolisaharida i proteolitičkih enzima. Stoga su izolirani sojevi BMK odabrani prema strogo definiranom probiotičkim kriterijima, a njihova identifikacija je provedena 16S rDNA sekvencioniranjem i sekvencioniranjem cijelog genoma. S-proteini okarakterizirani su SDS-PAGE i LC-MS/MS analizama. Geni za proizvodnju bakteriocina su identificirani primjenom PCR-a (eng. Polymerase Chain Reaction) sa specifičnim početnicama, dok je bakteriocinska aktivnost ispitana metodom dvostrukog sloja i združenim uzgojem sa Staphylococcus aureus 3048 i Listeria monocytogenes ATCC19111. Soj Lactobacillus fermentum D12 proizvodi egzopolisaharide, a selekcioniran je na temelju specifičnog fenotipa „formiranja dugih rastezljivih niti“ (tzv. „ropy“ fenotip) poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi obogaćenoj ugljikohidratima. Sastav i struktura tri proizvedena egzopolisaharida određeni su GC, GC/MS, 1H-NMR i 2D-NMR analizama. Proteolitička aktivnost ispitana je Ansonovom, Tricine-SDS-PAGE i LC-MS/MS metodama, dok su geni za proteolitičke enzime detektirani primjenom PCR-a sa specifičnim početnicama. Na temelju provedenih istraživanja, odabrana su četiri soja BMK kao autohtone starter kulture za proizvodnju dimljenog sira ; Lactococcus lactis ZG7-10, Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus plantarum D13 i Lactobacillus fermentum D12.
S-proteini, bakteriocini, egzopolisaharidi, proteolitička aktivnost, probiotici
nije evidentirano
engleski
Selection of autochthonous starter cultures with specific metabolic properties for the production of fresh dried cheese
nije evidentirano
S-layer proteins, bacteriocins, exopolysaccharides, proteolytic activity, probiotics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
94-95.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Podaci o skupu
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
poster
07.11.2018-10.11.2018
Lovran, Hrvatska