Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida (CROSBI ID 669183)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Vidulin, Tina ; Gale, Angelo ; Iličić, Lea ; Pušek, Anita ; Martinuš, Tihana ; Herout, Brigita ; Ursić, Tino ; Zorić, Katarina ; Cescutti, Paola ; Bellich, Barbara et al. Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida // Kongres studenata biotehnologije. 2018. str. 37-37

Podaci o odgovornosti

Vidulin, Tina ; Gale, Angelo ; Iličić, Lea ; Pušek, Anita ; Martinuš, Tihana ; Herout, Brigita ; Ursić, Tino ; Zorić, Katarina ; Cescutti, Paola ; Bellich, Barbara ; Banić, Martina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Šušković, Jagoda ; Novak, Jasna ; Kos, Blaženka.

hrvatski

Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida

Cilj ovog rada je bio fenotipska i genotipska karakterizacija autohtone bakterije mliječne kiseline, Lactobacillus fermentum D12, koja proizvodi egzopolisaharide – funkcionalnu makromolekulu koja doprinosti probiotičkim svojstvima soja producenta. Proizvodnja egzopolisaharida soja L. fermentum D12 dodatno je potaknuta visokim koncentracijama glukoze, fruktoze, galaktoze, saharoze ili laktoze u hranjivoj podlozi i temperaturom uzgoja pri 30 °C, te je postignut prinos veći od 40 mg egzopolisaharida po litri hranjive podloge. Nakon izolacije i pročišćavanja, 1H-NMR analizom utvrđeno je da vrsta dodanog šećera u hranjivu podlogu ne utječe na kemijsku strukturu egzopolisaharida. Gel kromatografijom i plinskom kromatografijom je ustanovljeno da L. fermentum D12 proizvodi 3 tipa egzopolisaharida, a 1H-NMR analizom je dokazano da se radi o jednom homopolisaharidu i dva heterpolisaharida. sastava manoza, glukoza i galaktoza u omjeru 3, 3:2, 1:1. Dodatno je ispitana proteolitička aktivnost Ansonovom metodom i analizom razgradnje kazeina Tricine SDS-PAGE metodom, zbog potencijalne primjene ovog soja kao probiotičke starter kulture u proizvodnji sireva. S ciljem poboljšanja preživljavanja soja D12 tijekom proizvodnje suhog aktivnog probiotičkog pripravka, provedena je mikroinkapsulacija u alginatu uz dodatak različitih prebiotika. Sušenje mikroinkapsuliranih stanica soja D12 je provedeno liofilizacijom, uz dodatak obranog mlijeka kao najboljeg lioprotektivnog sredstva za preživljavanje stresnih uvjeta liofilizacije što je potvrđeno određivanjem broja živih bakterijskih stanica u mikroinkapsuliranim liofiliziranim pripravcima soja D12 neposredno nakon proizvodnje, te nakon 1, 2 i 3 mjeseca čuvanja. Kumulativni protektivni učinak obranog mlijeka i procesa mikroinkapsulacije je također dokazan tijekom izlaganja soja D12 simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta.

egzopolisaharidi, proteolitička aktivnost, mikroinkapsulacija, liofilizacija

nije evidentirano

engleski

Biotechnological production of lyophilized microencapsulated probiotic strain Lactobacillus fermentum D12 - exopolysaccharide producer

nije evidentirano

exopolysaccharides, proteolytic activity, microencapsulation, lyophilization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-37.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kongres studenata biotehnologije

Podaci o skupu

prvog Kongresa studenata biotehnologije

poster

25.05.2018-27.05.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija