Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida (CROSBI ID 669183)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Vidulin, Tina ; Gale, Angelo ; Iličić, Lea ; Pušek, Anita ; Martinuš, Tihana ; Herout, Brigita ; Ursić, Tino ; Zorić, Katarina ; Cescutti, Paola ; Bellich, Barbara ; Banić, Martina ; Leboš Pavunc, Andreja ; Šušković, Jagoda ; Novak, Jasna ; Kos, Blaženka.
hrvatski
Biotehnološka proizvodnja liofiliziranog mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 – producenta egzopolisaharida
Cilj ovog rada je bio fenotipska i genotipska karakterizacija autohtone bakterije mliječne kiseline, Lactobacillus fermentum D12, koja proizvodi egzopolisaharide – funkcionalnu makromolekulu koja doprinosti probiotičkim svojstvima soja producenta. Proizvodnja egzopolisaharida soja L. fermentum D12 dodatno je potaknuta visokim koncentracijama glukoze, fruktoze, galaktoze, saharoze ili laktoze u hranjivoj podlozi i temperaturom uzgoja pri 30 °C, te je postignut prinos veći od 40 mg egzopolisaharida po litri hranjive podloge. Nakon izolacije i pročišćavanja, 1H-NMR analizom utvrđeno je da vrsta dodanog šećera u hranjivu podlogu ne utječe na kemijsku strukturu egzopolisaharida. Gel kromatografijom i plinskom kromatografijom je ustanovljeno da L. fermentum D12 proizvodi 3 tipa egzopolisaharida, a 1H-NMR analizom je dokazano da se radi o jednom homopolisaharidu i dva heterpolisaharida. sastava manoza, glukoza i galaktoza u omjeru 3, 3:2, 1:1. Dodatno je ispitana proteolitička aktivnost Ansonovom metodom i analizom razgradnje kazeina Tricine SDS-PAGE metodom, zbog potencijalne primjene ovog soja kao probiotičke starter kulture u proizvodnji sireva. S ciljem poboljšanja preživljavanja soja D12 tijekom proizvodnje suhog aktivnog probiotičkog pripravka, provedena je mikroinkapsulacija u alginatu uz dodatak različitih prebiotika. Sušenje mikroinkapsuliranih stanica soja D12 je provedeno liofilizacijom, uz dodatak obranog mlijeka kao najboljeg lioprotektivnog sredstva za preživljavanje stresnih uvjeta liofilizacije što je potvrđeno određivanjem broja živih bakterijskih stanica u mikroinkapsuliranim liofiliziranim pripravcima soja D12 neposredno nakon proizvodnje, te nakon 1, 2 i 3 mjeseca čuvanja. Kumulativni protektivni učinak obranog mlijeka i procesa mikroinkapsulacije je također dokazan tijekom izlaganja soja D12 simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta.
egzopolisaharidi, proteolitička aktivnost, mikroinkapsulacija, liofilizacija
nije evidentirano
engleski
Biotechnological production of lyophilized microencapsulated probiotic strain Lactobacillus fermentum D12 - exopolysaccharide producer
nije evidentirano
exopolysaccharides, proteolytic activity, microencapsulation, lyophilization
nije evidentirano
Podaci o prilogu
37-37.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kongres studenata biotehnologije
Podaci o skupu
prvog Kongresa studenata biotehnologije
poster
25.05.2018-27.05.2018
Zagreb, Hrvatska