Korištenje začina u proizvodnji sira (CROSBI ID 423892)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Perički, Lara
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Korištenje začina u proizvodnji sira
Upotreba kemijskih konzervansa i antimikrobnih tvari u cilju poboljšanja kvalitete hrane odnosno sprečavanja brzog kvarenja u novije vrijeme nije dobro prihvaćena od strane potrošača. U tom smislu, začini uz poboljšanje okusa proizvoda, mogu imati i važnu ulogu kao antimikrobne tvari u povećanju sigurnosti proizvoda kroz produljenje roka trajnosti. Svaki začin ima drugačiji kemijski sastav što rezultira njihovom različitom aktivnošću koja može biti antioksidativna i antimikrobna. Povrh toga, začini različito djeluju na svojstva sira poput arome, boje, mirisa i nutritivne vrijednosti. Cilj ovog rada je dati pregled antimikrobne uloge začina te na primjeru jednog OPG-a prikazati asortiman sireva sa začinima, njihov proces proizvodnje te isplativost proizvodnje sireva sa začinima u odnosu na iste sireve bez začina.
sir, začini, antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Using of spices in cheese production
nije evidentirano
cheese, spices, antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
11.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb, Hrvatska