Namirnice animalnog podrijetla kao funkcionalna hrana (CROSBI ID 423893)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Štetner, Monika
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Namirnice animalnog podrijetla kao funkcionalna hrana
Izazov oko razumijevanja povezanosti načina prehrane i zdravlja rezultirao je stvaranjem novog koncepta funkcionalnih proizvoda. Funkcionalna hrana je sva ona hrana koja uz svoju nutritivnu i energetsku vrijednost sadrži bioaktivne komponente (biljnog, životinjskog ili mikrobiološkog podrijetla) koje se nalaze prirodno u namirnicama ili su naknadno dodane u svrhu poboljšanja i usavršavanja proizvoda. Funkcionalna hrana ima pozitivno djelovanje na očuvanje zdravlja te sudjeluje u smanjenju rizika od pojave bolesti odnosno ima preventivno djelovanje. Djelovanjem na prevenciju razvoja bolesti smanjuju se zdravstveni troškovi potrebni za liječenje. U okvirima preporučenih dnevnih količina namirnice animalnog podrijetla izvor su brojnih funkcionalnih sastojaka i važan dio svakodnevne prehrane. Trendovi u proizvodnji funkcionalne hrane baziraju se na smanjenju rizika od pojave bolesti. Kroz rad će se prikazati karakteristike mesa, mlijeka/mliječnih proizvoda i jaja kao funkcionalne hrane.
funkcionalna hrana, namirnice animalnog podrijetla, prehrana, bolesti, prevencija
nije evidentirano
engleski
Foods of animal origin as fuctional foods
nije evidentirano
Functional food, food of animal origin, diet, disease, prevention
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
10.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb, Hrvatska