Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete (CROSBI ID 423895)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šarčević, Ivana
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete
Sljedivost je mogućnost ulaženja u trag hrani, hrani za životinje, životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane, te tvarima koje se izravno ili neizravno ugrađuju u hranu u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije. Ona nam omogućava da pratimo svaku točku u proizvodnom lancu i da možemo u bilo kojem trenutku vidjeti unazad koji su koraci učinjeni u proizvodnji. Razlikujemo dva načina ulaženja u trag hrani, jedan je Tracing, a drugi Tracking i oni nam omogućavaju rekonstrukciju cijele proizvodnje od početka do kraja ili obrnuto. Osim zaštite zdravlja potrošača i sprječavanja ekonomskih gubitaka uslijed proizvodnje zdravstveno neispravne hrane, sustav sljedivosti je i važan način kontrole kriterija nužnih za dobivanje oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla. U ovom radu ćemo prikazati procese dobivanja oznaka kvalitete, što ćemo vidjeti na primjeru Parmigiana Reggiana i Korčulanskog maslinovog ulja. Parmigiano Reggiano je talijanski polumasni, tvrdi sir koji je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla, te je veoma značajan za talijansku kulturu, spominje se kroz povijest čak i u književnim dijelima, a poznat je i pod imenom kralj sireva. Korčulansko maslinovo ulje je jedan od hrvatskih zaštićenih proizvoda sa oznakom izvornosti, proizvodi se od specifičnih i autohtonih sorti maslina sa otoka Korčule tradicionalnom tehnologijom proizvodnje.
sljedivost, oznake kvalitete, Parmigiano Reggiano, Korčulansko maslinovo ulje
nije evidentirano
engleski
Ensuring traceability for products with a quality label
nije evidentirano
Traceability, quality labels, Parmigiano Reggiano, Korcula olive oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
13.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb, Hrvatska