Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha (CROSBI ID 669671)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Jovičić, Nives ; Kalambura, Sanja ; Matin, Ana Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha // Zbornik sažetaka, Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.). Zagreb: Krmiva, 2018. str. 104-104

Podaci o odgovornosti

Jovičić, Nives ; Kalambura, Sanja ; Matin, Ana

hrvatski

Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha

Jezgra oraha koristi se u različite prehrambene svrhe dok ljuska ostaje kao nusproizvod koji svojim zbrinjavanjem dodatno cjenovno opterećuje jezgru. Jezgra oraha je odličan izvor nutrijenata, osobito proteina i esencijalnih masnih kiselina. Sadrži visok udio ulja s izvrsnom ravnotežom masnih kiselina. Nakon upotrebe jezgre u prehrambene svrhe zaostaje ljuska kao visokovrijedni neiskorišteni ostatak odnosno biomasa. Biomasa predstavlja prvi i najstariji izvor energije koji su ljudi upotrebljavali u obliku raznih drvnih ostataka koje su skupljali i koristili za grijanje, kuhanje i ostale potrebe. Od nutritivnih svojstava jezgre određena je količina vlage, pepela te masti, dok je od energetskih svojstava ljuske oraha određen sadržaj negorivih tvari (voda, pepeo, koks, fiksirani ugljik i dušik) te gorivih tvari (ugljik, sumpor, vodik, kisik, hlapiva tvar), kao i ogrjevne vrijednost. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da je jezgra nutritivno vrlo vrijedna namirnica zbog visokog sadržaja ulja kao značajne komponente oraha dok ljuska oraha ima dobra energetska svojstva.

ljuska oraha ; biomasa ; nutritivne karakteristike ; zaštita okoliša

nije evidentirano

engleski

Nutritional and energy properties of Walnut

nije evidentirano

Nut shell ; biomass ; energy ; nutritional properties ; environmental protection

nije evidentirano

Podaci o prilogu

104-104.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka, Krmiva 2018

Modrić, Mario ; Matin, Ana

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

XXV. Međunarodno savjetovanje KRMIVA 2018

poster

06.06.2018-08.06.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)