Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha (CROSBI ID 669671)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Jovičić, Nives ; Kalambura, Sanja ; Matin, Ana
hrvatski
Nutritivna i energetska svojstva ploda oraha
Jezgra oraha koristi se u različite prehrambene svrhe dok ljuska ostaje kao nusproizvod koji svojim zbrinjavanjem dodatno cjenovno opterećuje jezgru. Jezgra oraha je odličan izvor nutrijenata, osobito proteina i esencijalnih masnih kiselina. Sadrži visok udio ulja s izvrsnom ravnotežom masnih kiselina. Nakon upotrebe jezgre u prehrambene svrhe zaostaje ljuska kao visokovrijedni neiskorišteni ostatak odnosno biomasa. Biomasa predstavlja prvi i najstariji izvor energije koji su ljudi upotrebljavali u obliku raznih drvnih ostataka koje su skupljali i koristili za grijanje, kuhanje i ostale potrebe. Od nutritivnih svojstava jezgre određena je količina vlage, pepela te masti, dok je od energetskih svojstava ljuske oraha određen sadržaj negorivih tvari (voda, pepeo, koks, fiksirani ugljik i dušik) te gorivih tvari (ugljik, sumpor, vodik, kisik, hlapiva tvar), kao i ogrjevne vrijednost. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da je jezgra nutritivno vrlo vrijedna namirnica zbog visokog sadržaja ulja kao značajne komponente oraha dok ljuska oraha ima dobra energetska svojstva.
ljuska oraha ; biomasa ; nutritivne karakteristike ; zaštita okoliša
nije evidentirano
engleski
Nutritional and energy properties of Walnut
nije evidentirano
Nut shell ; biomass ; energy ; nutritional properties ; environmental protection
nije evidentirano
Podaci o prilogu
104-104.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka, Krmiva 2018
Modrić, Mario ; Matin, Ana
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
XXV. Međunarodno savjetovanje KRMIVA 2018
poster
06.06.2018-08.06.2018
Opatija, Hrvatska