Nutritivno-kvalitativni jelovnici za djecu mlađe školske dobi (CROSBI ID 424053)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stražanac, Maja
Bogut, Irella
hrvatski
Nutritivno-kvalitativni jelovnici za djecu mlađe školske dobi
Čovjek jede hranu kako bi preživio i bio zdrav, a ona mu osigurava energiju i nutrijente. Hrana se sastoji od nutrijenata i od nenutritivnih tvari kao što su topljiva i netopljiva prehrambena vlakna. Prehrana je važna tijekom cijeloga života. Međutim, najveći značaj ima tijekom rasta jer mozgu, kostima i drugim organima omogućuje ostvarenje svog punog potencijala. Prehrana je zaslužna za djetetov emocionalni, mentalni i socijalni razvoj. U ljudskom se tijelu odvija mnoštvo složenih kemijskih reakcija. Te reakcije održavaju život, a između ostalog ovise i o pravilnoj prehrani. Iz tog razloga, djetetova prehrana treba biti kompletna i bogata. Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi su u svrhu osiguranja pravilne prehrane učenica i učenika za vrijeme boravka u osnovnoj školi između ostalog propisane preporučene vrste hrane i jela, optimalni unos energije i hranjivih tvari, broj obroka i raspodjela preporučenog unosa energije po obrocima. Ovim radom će se utvrditi postoje li odstupanja u jelovnicima djece mlađe školske dobi u osnovnim školama na području grada Osijeka od zakonom preporučenih vrsta hrane i jela.
jelovnici, djeca mlađe školske dobi, osnovne škole
nije evidentirano
engleski
Nutritional-qualitative menus for younger school children
nije evidentirano
menus, younger schoolchildren, elementary schools
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
28.06.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti
Osijek