Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa (CROSBI ID 424096)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jaković, Marina
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Krioprotekcija miofibrilarnih proteina mesa
Radi sprečavanja denaturacije i očuvanja sposobnosti želiranja miofibrilarnih proteina tijekom zamrzavanja i skladištenja u smrznutom stanju mesa i ribe, najčešće se dodaju različiti krioprotektori. Krioprotektori povećavaju maseni udio vezane (nesmrzljive) vode koja pri komercijalnim temperaturama zamrzavanja služi kao mehanička barijera i sprječava koagulaciju funkcionalnih proteina . Krioprotektorsko djelovanje pripisuje se funkcionalnim hidroksilnim i karboksilnim grupama, sposobnim za stvaranje vodikovih mostova s dipolnim molekulama vode i s disociranim polarnim grupama aminokiselinskih ostataka, čime se sprečava proces dehidracije proteina intermolekularne reakcije "oslobođenih" funkcionalnih skupina i stvaranje nepoželjnih sekundarnih produkata (koagulacija). Osim toga, usporena je ili potpuno obustavljena migracija vode iz okoline proteinskih molekula. Najznačajnije krioprotektorsko djelovanje pokazuju ugljikohidrati (monosaharidi, disaharidi, šećerni alkoholi te polisaharidi, nukleotidi i kvaterni amini.
krioprotektori ; zamrzavanje ; miofibrilarni proteini ; meso
nije evidentirano
engleski
Cryoprotection of myofibrillar meat proteins
nije evidentirano
cryoprotection ; freezing ; myofibrillar proteins ; meat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek