Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 424098)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Perko, Tea
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda
U ovom radu prikazana je primjena začina te njihovo djelovanje na senzorska svojstva, sigurnost te kvalitetu hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda. Zbog zemljopisnog položaja i klimatskih uvjeta te duge tradicije i bogate kulture Hrvatska posjeduje velik broj autohtonih prehrambenih proizvoda, posebice proizvoda proizvedenih od mesa uz primjenu začina kao što su različite vrste trajnih fermentiranih kobasica i pršuta. Hrvatski tradiconalni proizvodi štite se, kao intelektualno vlasništvo, oznakom zemljopisnog podrijetla i oznakom izvornosti. Ministarstvo poljoprivrede nadležno je za izdavanje oznaka (NN br. 65/15). Oznake doprinose gospodarskom razvoju, naročito ruralnim područjima te očuvanju specifične, tradicionalne proizvodnje mesnih proizvoda. Najčešće korišteni začini su papar, začinska mljevena paprika i češnjak. Doprinose organoleptičkim svojstvima proizvoda, dodaju se zbog mirisa i okusa. Osnovna uloga začina je što imaju konzervirajuće djelovanje i time sprječavaju nepoželjan razvoj mikroorganizama i bolesti.
začin ; tradicionalni mesni proizvodi ; oznaka zemljopisnog podrijetla ; oznaka izvornosti
nije evidentirano
engleski
Spice Application in Production Technology of Croatian Traditional Meat Products
nije evidentirano
spice ; traditional meat products ; geographical label ; origin label
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek