Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda (CROSBI ID 424098)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Perko, Tea Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda / Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Perko, Tea

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Primjena začina u tehnologiji proizvodnje hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda

U ovom radu prikazana je primjena začina te njihovo djelovanje na senzorska svojstva, sigurnost te kvalitetu hrvatskih tradicionalnih mesnih proizvoda. Zbog zemljopisnog položaja i klimatskih uvjeta te duge tradicije i bogate kulture Hrvatska posjeduje velik broj autohtonih prehrambenih proizvoda, posebice proizvoda proizvedenih od mesa uz primjenu začina kao što su različite vrste trajnih fermentiranih kobasica i pršuta. Hrvatski tradiconalni proizvodi štite se, kao intelektualno vlasništvo, oznakom zemljopisnog podrijetla i oznakom izvornosti. Ministarstvo poljoprivrede nadležno je za izdavanje oznaka (NN br. 65/15). Oznake doprinose gospodarskom razvoju, naročito ruralnim područjima te očuvanju specifične, tradicionalne proizvodnje mesnih proizvoda. Najčešće korišteni začini su papar, začinska mljevena paprika i češnjak. Doprinose organoleptičkim svojstvima proizvoda, dodaju se zbog mirisa i okusa. Osnovna uloga začina je što imaju konzervirajuće djelovanje i time sprječavaju nepoželjan razvoj mikroorganizama i bolesti.

začin ; tradicionalni mesni proizvodi ; oznaka zemljopisnog podrijetla ; oznaka izvornosti

nije evidentirano

engleski

Spice Application in Production Technology of Croatian Traditional Meat Products

nije evidentirano

spice ; traditional meat products ; geographical label ; origin label

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija