Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta) (CROSBI ID 424099)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Janjatović, Gorana Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta) / Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Janjatović, Gorana

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Začini koji se koriste u tehnologiji proizvodnje šunki (pršuta)

Pršut je jedan od najcjenjenijih i najkvalitetnijih tradicionalnih proizvoda Republike Hrvatske. Povoljna klima i stoljetna tradicija omogućile su popularnost pršuta ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. U Republici Hrvatskoj se proizvodnja pršuta veže za priobalno područje posebice Dalmaciju i Istru. Tradicionalno se proizvod Dalmatinski, Drniški, Istarski pršut i Krčki, čija je kvaliteta već stoljećima neupitna. U proizvodnji pršuta kao začini koriste se češnjak, crvena paprika, papar, lovorov list, ružmarin i dr. Za razliku od trajnih (fermentiranih) kobasica konzervirajuće djelovanje začina, posebice antioksidativno, ograničeno je na površinski sloj otvorenog dijela pršuta s kojeg je skinuta koža i u koji se utrljava suha salamura. Začini se primarno koriste u proizvodnji pršuta radi poboljšanja senzorskih svojstava (arome i boje proizvoda), što znači da svaki od njih ima drugačiju i kompleksniju kemijsku strukturu, drugačiji način proizvodnje i uzgoja kao i oblik u kojem se koristi (suhi, mljeveni ili kao eterična ulja).

pršut ; začini ; ružmarin ; korijander ; lovor ; papar ; paprika

nije evidentirano

engleski

Spices used in production of ham (prosciutto)

nije evidentirano

prosciutto ; spices ; rosemary ; coriander ; bay leaf , pepper

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

13.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice