Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju (CROSBI ID 424101)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čalošević, Anja
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Denaturacija miofibrilarnih proteina zamrzavanjem i skladištenjem u smrznutom stanju
Miofibrilarni proteini su proteini poprečno prugastih mišićnih vlakana koji su topljivi u otopinama soli. Skladištenje i konzerviranje pri niskim temperaturama jedna je od najučinkovitijih i najčešćih metoda za što duže održavanje trajnosti i stabilnosti mesnog proizvoda, a u ovom radu je opisano i kakve se negativne promjene događaju u tim uvjetima. Mehanizam denaturacije miofibrilarnih proteina pri niskim temperaturama se može usporediti sa mehanizmom denaturacije proteina dehidratacijom jer u oba slučaja dolazi do migracije vode iz okruženja proteina. Vodikove veze prisutne u vodi stabiliziraju proteine, i svaka promjena u mreži vodikovih veza, uz prisutnost drugih čimbenika kao što su sniženi pH i velike količine soli dovodi do intramolekularnih intrakcija u proteinu i promjene trodimenzionalne strukture proteina odn. denaturacije. Denaturacija proteina ima veliku ulogu u smanjenju kvalitete ribljih i mesnih prehrambenih proizvoda.
mišićno vlakno ; miofibrilarni proteini ; niska temperatura ; denaturacija proteina
nije evidentirano
engleski
Denaturation of myofibrillar proteins by freezing and storing at subzero temperatures
nije evidentirano
muscle fiber ; myofibrillar proteins ; low temperature ; protein denaturation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek