Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva (CROSBI ID 670388)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa | domaća recenzija

Banjari, Ines Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva // III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka" Osijek, Hrvatska, 16.11.2018-17.11.2018

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines

hrvatski

Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva

U predavanju se govori o globalnoj prevalenciji karcinoma debelog crijeva (CRC) kao i regionalnim razlikama na razini Republike Hrvatske. Ističu se posebnosti CRC-a u odnosu na druge vrste karcinoma te iznose zadnje preporuke o prehrani osoba s CRC-om, uključujući i osobe s povećanim rizikom za razvoj CRC-a. Posebice negativan učinak se pripisuje konzumaciji crvenog i procesiranog mesa (npr. suhomesnati proizvodi), dok je za sada najjači protektivan učinak utvrđen za konzumaciju kalcija (iz suplemenata i mlijeka i mlječnih proizvoda) te adekvatan unos prehrambenih vlakana.

karcinom debelog crijeva, crveno i procesirano meso, mlijeko i mlječni proizvodi, prehrambena vlakna, suplementacija

nije evidentirano

engleski

Dietary guidelines for patients with colorectal carcinoma

nije evidentirano

colorectal carcinoma, red and processed meat, milk and dairy, dietary fibers, supplementation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"

pozvano predavanje

16.11.2018-17.11.2018

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam