Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

SASTOJCI IZ HRANE S POSEBNIM UČINKOM KOD ANGINE PEKTORIS (CROSBI ID 670572)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Podvorac, Diana ; Jašić, Midhat ; Zahirović, Izudin ; Klisura, Tanja ; Banjari, Ines ; Šabanović, Marizela SASTOJCI IZ HRANE S POSEBNIM UČINKOM KOD ANGINE PEKTORIS // Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 42-42

Podaci o odgovornosti

Podvorac, Diana ; Jašić, Midhat ; Zahirović, Izudin ; Klisura, Tanja ; Banjari, Ines ; Šabanović, Marizela

hrvatski

SASTOJCI IZ HRANE S POSEBNIM UČINKOM KOD ANGINE PEKTORIS

Angina pektoris je simptom ishemije miokarda koji je rezultat narušene ravnoteže između dostupnosti i potreba miokarda za kisikom. Kao posljedica se javljaju bolovi u području prsnog koša, ekstremiteta, malaksalost, a najčešće završava infarktom miokarda. Cilj i zadatak rada je bio na osnovi znanstvenih informacija istražiti sastojke iz hrane s učincima na stanje angine pektoris te istražiti koje dodatke prehrani u tu svrhu nudi farmaceutska industrija. Faktori rizika razvoja angine pektoris su: genetski (obiteljska povijest prerane kardiovaskularne bolesti), dob i spol, zatim bihevioralni (prehrana, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje, produljeni psihosocijalni stres) i drugi. Neke bolesti doprinose razvoju angine pektoris, kao što su hipertenzija, dijabetes, dislipidemija, bolest bubrega (mikroalbuminurija). Prehrana i sastojci iz hrane mogu imati značajan utjecaj na stanje krvožilnog sustava i angine pektoris. Način djelovanja tih sastojaka ogleda se u smanjenju razvoja ateroskleroze, usporavanjem inflamacije, poboljšanim antioksidativnim i fibrinolitičkim djelovanjima te utjecajem na lipidni status. Prepoznatljivo antiinflamatorno djelovanje imaju omega-3 masne kiseline, kapsaicini iz paprike, gingerol i zingerol iz đumbira, bromelain iz ananasa, alijum spojevi luka te sastojci veprine i šparoge. Antioksidativno djelovanje imaju vitamini C i E, minerali cink i selen, te karotenoidi kao što je likopen, kao i brojni polifenoli i flavonoidi. Na kaogulaciju krvi utječu vitamin K te acetilsalicilna kiselina koja se nalazi u začinima, bobičastom voću i zelenom povrću. Aglutinaciju izazivaju lektinski proteini, a sprječavaju sastojci kurkume, borovnice, češnjaka i luka. Na nastajanje plaka i lipidni status utječu brojni faktori, što potvrđuje objašnjenje njihovog utjecaja na anginu pektoris. Zaključno se može reći da prehrana i dodaci prehrani mogu biti potpora u smanjenju simptoma angine pektoris, naročito uz bihevioralnu terapiju.

angina pektoris, prevencija, prehrana, dodaci prehrani

nije evidentirano

engleski

INGREDIENTS FROM FOOD WITH SPECIAL EFFECT AT ANGINA PECTORIS

nije evidentirano

angina pectoris, prevention, nutrition, dietary supplements

nije evidentirano

Podaci o prilogu

42-42.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 11th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Split : Osijek : Tuzla:

978-953-7005-58-0

2232-9536

Podaci o skupu

11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

poster

18.10.2018-19.10.2018

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam