Nalaz bakterije Listeria monocytogenes u ribi i ribljim proizvodima (CROSBI ID 424569)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rožman, Jelena
Kozačinski, Lidija
hrvatski
Nalaz bakterije Listeria monocytogenes u ribi i ribljim proizvodima
Listerioza je bolest koja se prenosi hranom a bakterija Listeria monocytogenes je jedan od najznačajnijih javnozdravstvenih problema i uvjet prometa hrane u svijetu. Prije svega povezana je s konzumacijom gotovih proizvoda. U ovom radu je pretražena svježa riba (brancin) i riblji proizvodi (dimljena i marinirana riba, orada i brancin) na nalaz bakterije L. monocytogenes. Također, pretraženi su uzorci brisova uzeti s radnih površina i ruku djelatnika u pogonima prerade morske ribe. U pretraživanim uzorcima svježe, dimljene i marinirane ribe bakterija L. monocytogenes nije utvrđena. Međutim, u uzorcima marinirane i dimljene ribe utvrđena je L. inocua. U jednom uzorku brisa utvrđena je L. monocytogenes dok je L. inocua utvrđena na radnim površinama obrade, sortiranja i prerade ribe, odnosno na poziciji evisceracije, kontrole obrade ribe i na rukama radnika na operaciji filetiranja ribe.
L. monocytogenes, L. inocua, riba, riblji proizvodi, higijena pog
nije evidentirano
engleski
Finding of bacteria Listeria monocytogenes in fish and fish products
nije evidentirano
L.monocytogenes, L. inocua, fish, fish products, hygiene of the facility
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
04.03.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb