Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja i čimbenici kvalitete minimalno prerađenog krumpira (Solanum tuberosum) (CROSBI ID 258614)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Levaj, Branka ; Repajić, Maja ; Galić, Kata ; Dite, Draženka Proizvodnja i čimbenici kvalitete minimalno prerađenog krumpira (Solanum tuberosum) // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 6; 23-32. doi: 10.31727/gzb.41.6.3

Podaci o odgovornosti

Levaj, Branka ; Repajić, Maja ; Galić, Kata ; Dite, Draženka

hrvatski

Proizvodnja i čimbenici kvalitete minimalno prerađenog krumpira (Solanum tuberosum)

Minimalno prerađeni krumpir samo je jedna od cijelog niza skupina proizvoda koji se ubrajaju u minimalno procesirano ili minimalno prerađeno voće i povrće. Sinonim za takve proizvode je svježe-rezano, spremno za konzumaciju ili spremno za uporabu (fresh-cut, ready to eat ili ready to use). Glavna odlika tih proizvoda je da su već očišćeni, po potrebi već oguljeni i narezani, 100% upotrebljivi i pri tome zadržavaju nepromijenjenu svježinu. Takvi proizvodi vrlo su praktični za upotrebu, ali vrlo su osjetljivi te brzo i lako pokvarljivi. U oštećenim stanicama, kakve su jednim dijelom stanice narezanog krumpira, povećava se aktivnost prisutnih enzima, a takve su stanice vrlo dobar medij za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Ipak, od tih proizvoda očekuje se minimalan rok trajnosti od 7 dana, ako su namijenjeni maloprodaji. Kako bi se zadovoljili uvjeti roka trajanja, očuvane kvalitete i zdravstvene ispravnosti, potrebno je u potpunosti proizvodnju voditi na optimalan način i to od samog početka. A to znači od odabira sorte, preko načina vađenja, rukovanja i uvjeta skladištenja krumpira, do same prerade i uvjeta pakiranja te distribucije. Cilj ovog rada je istaknuti važnost minimalno prerađenog krumpira, dati opis osnovnog proizvodnog procesa te pregled istraživanja koji se odnose na prikladnost sorte za ovakvu vrstu proizvoda. Nadalje, bit će predočeni načini sprječavanja posmeđivanja, čemu je narezan krumpir izrazito podložan, odabir adekvatne ambalaže i uvjeta pakiranja te temperature čuvanja.

minimalno prerađeni krumpir ; proizvodnja ; sprječavanje posmeđivanja ; pakiranje ; čuvanje

nije evidentirano

engleski

Processing and quality factors of minimally processed potato (Solanum tuberosum)

nije evidentirano

minimally processed potatoes ; processing ; browning reduction ; packaging ; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41 (6)

2018.

23-32

objavljeno

0350-9664

10.31727/gzb.41.6.3

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice