Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 424730)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Novak, Jelena
Markov, Ksenija
Kostelac, Deni
hrvatski
Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
Antioksidativna aktivnost jedan je od važnih parametara prilikom karakterizacije bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotika. Bakterijske stanice mogu producirati određene molekule koje im služe kao obrana od oksidativnog stresa. Primjenom takvih bakterija u prehrani ljudi, posebice BMK, pozitivni učinci prenose se na korisnika i smanjuju oksidacijska oštećenja u gastrointestinalnom sustavu. Cilj ovog rada bilo je ispitati antioksidativni kapacitet odabranih sojeva BMK koji su u postupku probiotičke karakterizacije. Ispitana su tri glavna parametra antioksidativnog kapaciteta: aktivnost enzima superoksid dismutaze, mogućnost uklanjanja DPPH radikala i mjerenje koncentracije ukupnog glutationa. Na osnovu navedenih parametara odabrani sojevi su rangirani prema antioksidativnom potencijalu.
antioksidant, bakterije mliječne kiseline, DPPH, glutation, superoksid dismutaza
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of selected strains of lactic acid bacteria
nije evidentirano
antioxidant, DPPH, gluthatione, lactic acid bacteria, superoxide dismutase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
20.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska