Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 424730)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Novak, Jelena Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline / Markov, Ksenija (mentor); Kostelac, Deni (neposredni voditelj). Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Novak, Jelena

Markov, Ksenija

Kostelac, Deni

hrvatski

Antioksidativna aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline

Antioksidativna aktivnost jedan je od važnih parametara prilikom karakterizacije bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotika. Bakterijske stanice mogu producirati određene molekule koje im služe kao obrana od oksidativnog stresa. Primjenom takvih bakterija u prehrani ljudi, posebice BMK, pozitivni učinci prenose se na korisnika i smanjuju oksidacijska oštećenja u gastrointestinalnom sustavu. Cilj ovog rada bilo je ispitati antioksidativni kapacitet odabranih sojeva BMK koji su u postupku probiotičke karakterizacije. Ispitana su tri glavna parametra antioksidativnog kapaciteta: aktivnost enzima superoksid dismutaze, mogućnost uklanjanja DPPH radikala i mjerenje koncentracije ukupnog glutationa. Na osnovu navedenih parametara odabrani sojevi su rangirani prema antioksidativnom potencijalu.

antioksidant, bakterije mliječne kiseline, DPPH, glutation, superoksid dismutaza

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of selected strains of lactic acid bacteria

nije evidentirano

antioxidant, DPPH, gluthatione, lactic acid bacteria, superoxide dismutase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

20.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti