Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena ekstruzije sa superkritičnim CO2 u razvoju nutritivno obogaćenih snack proizvoda (CROSBI ID 425038)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Panak Balentić, Jelena Primjena ekstruzije sa superkritičnim CO2 u razvoju nutritivno obogaćenih snack proizvoda / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Panak Balentić, Jelena

Šubarić, Drago

hrvatski

Primjena ekstruzije sa superkritičnim CO2 u razvoju nutritivno obogaćenih snack proizvoda

Cilj ovog istraživanja bio je primjenom ekstruzije sa superkritičnim CO2 (SCFX) proizvesti snack proizvode treće generacije (3G), na bazi kukuruzne krupice, obogaćene nusproizvodima prehrambene industrije, organoleptičkih svojstava sličnih ili poboljšanih u odnosu na klasični proces ekstruzije. Indirektna ekspanzija provodila se primjenom mikrovalova. Dodani nusproizvodi su pogača lješnjaka (Corylus sp. L.), podlanka (Camelina sativa L. Crantz), buče (Cucurbita pepo L.) i industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) u udjelima 3, 6 i 9 %. Navedene pogače dobivene su prešanjem sirovina te odmašćene ekstrakcijom s CO2 u superkritičnom stanju. Osim toga, istraživanje je obuhvatilo određivanje fizikalnih, reoloških i kemijskih svojstava neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka dobivenih klasičnim postupkom ekstruzije i SCFX postupkom uz ekspanziju mikrovalovima, kao i senzorskih svojstava odabranih snack proizvoda.

ekstruzija ; superkritični CO2 ; indirektna ekspanzija ; nusproizvodi ; pogače uljarica

nije evidentirano

engleski

Application of extrusion with supercritical CO2 in development of nutritionally improved snack products

nije evidentirano

extrusion ; supercritical CO2 ; indirect expansion ; by-products ; oil press cakes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

133

21.11.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija