Primjena ekstruzije sa superkritičnim CO2 u razvoju nutritivno obogaćenih snack proizvoda (CROSBI ID 425038)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Panak Balentić, Jelena
Šubarić, Drago
hrvatski
Primjena ekstruzije sa superkritičnim CO2 u razvoju nutritivno obogaćenih snack proizvoda
Cilj ovog istraživanja bio je primjenom ekstruzije sa superkritičnim CO2 (SCFX) proizvesti snack proizvode treće generacije (3G), na bazi kukuruzne krupice, obogaćene nusproizvodima prehrambene industrije, organoleptičkih svojstava sličnih ili poboljšanih u odnosu na klasični proces ekstruzije. Indirektna ekspanzija provodila se primjenom mikrovalova. Dodani nusproizvodi su pogača lješnjaka (Corylus sp. L.), podlanka (Camelina sativa L. Crantz), buče (Cucurbita pepo L.) i industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) u udjelima 3, 6 i 9 %. Navedene pogače dobivene su prešanjem sirovina te odmašćene ekstrakcijom s CO2 u superkritičnom stanju. Osim toga, istraživanje je obuhvatilo određivanje fizikalnih, reoloških i kemijskih svojstava neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka dobivenih klasičnim postupkom ekstruzije i SCFX postupkom uz ekspanziju mikrovalovima, kao i senzorskih svojstava odabranih snack proizvoda.
ekstruzija ; superkritični CO2 ; indirektna ekspanzija ; nusproizvodi ; pogače uljarica
nije evidentirano
engleski
Application of extrusion with supercritical CO2 in development of nutritionally improved snack products
nije evidentirano
extrusion ; supercritical CO2 ; indirect expansion ; by-products ; oil press cakes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
133
21.11.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek