Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice (CROSBI ID 260079)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jakobović, Snježana ; Tupajić, Pavica ; Jakobović, Mario
hrvatski
Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka vinske kiseline komini grožđa Graševine na kemijski sastav dobivene rakije. Korištena je komina dobivena u proizvodnji bijelog vina od grožđa Graševina bijela vinogorja Kutjevo u berbi 2004. godine. Dio komine ostale nakon prešanja masulja pomoću pneumatske preše tretiran je s 40 g vinske kiseline /100 kg komine te pod jednakim uvjetima kao i netretirana komina (kontrola) uskladišten u tri repeticije, u cilju provođenja alkoholnog vrenja. Prevrela je komina, odvojeno, po ponavljanjima, uz dodatak vode destilirana pomoću jednostavnog uređaja dvokratnim postupkom. Hlapivi sastojci analizirani su metodom plinske kromatografije. Dobiveni rezultati ukazuju na značajne razlike u koncentracijama većine sastojaka između usporednih rakija. U rakijama od dokiseljene komine dobivene su niže koncentracije metanola, 2-butanola, n-propanola, ukupne kiselosti i ukupnih aldehida. Ključne riječi: komovica, komina, metanol, vinska kiselina
komovica, komina, metanol, vinska kiselina
nije evidentirano
engleski
Efect of pomace acidification of cv.Graševina bijela grapes on the chemical composition of grape marc brandy
nije evidentirano
grape, pomace, methanol, tartaric acid
nije evidentirano