Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice (CROSBI ID 260079)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jakobović, Snježana ; Tupajić, Pavica ; Jakobović, Mario Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice // Radovi Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 58 (2013), 63/2; 75-83

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Snježana ; Tupajić, Pavica ; Jakobović, Mario

hrvatski

Utjecaj dokiseljavanja komine grožđa cv.Graševina bijela na kemijski sastav rakije komovice

Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka vinske kiseline komini grožđa Graševine na kemijski sastav dobivene rakije. Korištena je komina dobivena u proizvodnji bijelog vina od grožđa Graševina bijela vinogorja Kutjevo u berbi 2004. godine. Dio komine ostale nakon prešanja masulja pomoću pneumatske preše tretiran je s 40 g vinske kiseline /100 kg komine te pod jednakim uvjetima kao i netretirana komina (kontrola) uskladišten u tri repeticije, u cilju provođenja alkoholnog vrenja. Prevrela je komina, odvojeno, po ponavljanjima, uz dodatak vode destilirana pomoću jednostavnog uređaja dvokratnim postupkom. Hlapivi sastojci analizirani su metodom plinske kromatografije. Dobiveni rezultati ukazuju na značajne razlike u koncentracijama većine sastojaka između usporednih rakija. U rakijama od dokiseljene komine dobivene su niže koncentracije metanola, 2-butanola, n-propanola, ukupne kiselosti i ukupnih aldehida. Ključne riječi: komovica, komina, metanol, vinska kiselina

komovica, komina, metanol, vinska kiselina

nije evidentirano

engleski

Efect of pomace acidification of cv.Graševina bijela grapes on the chemical composition of grape marc brandy

nije evidentirano

grape, pomace, methanol, tartaric acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (63/2)

2013.

75-83

objavljeno

0033-8583

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)