Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi (CROSBI ID 425205)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šundalić, Ana Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi / Bogut, Irella (mentor); Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, . 2017

Podaci o odgovornosti

Šundalić, Ana

Bogut, Irella

hrvatski

Primjena načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi

Svakodnevna prehrana i namirnice koje jedemo ne služe nam samo za održavanje života, već za rast, obnavljanje organa, energiju koja nas pokreće. Hrana ima velik utjecaj na naše zdravlje i zato je važno pridržavati se načela zdrave prehrane koja podrazumijeva raznovrsno i uravnoteženo konzumiranje hrane. Sve namirnice koje jedemo možemo svrstati u šest glavnih skupina hrane, a to su: žitarice, meso, riba i jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, masnoće i slatkiši. Hranjive tvari u uravnoteženoj prehrani dijelimo na mikro i makronutrijente. Skupini makronutrijenata pripadaju ugljikohidrati, bjelančevine, masti i šećeri, a u skupini mikronutrijenata su vitamini i minerali. Pridržavanje načela zdrave prehrane kod djece mlađe školske dobi je ključno za pravilan rast i razvoj te razvijanje zdravih navika za cijeli život. U istraživanju za ovaj diplomski rad istražila sam dva čimbenika koji utječu na svijest i primjenu načela zdrave prehrane kod učenika. Prva je odgojno-obrazovna kroz proučavanje sadržaja o prehrani u školskim udžbenicima budući da je i to bitna kategorija u kojoj se učenici po prvi put upoznaju sa pojmovima zdrave i uravnotežene prehrane te na taj način možemo utjecati na njih i istaknuti njenu važnost. Druga je praktična ili primjenska u kojoj sam proučila jelovnike u školskim kuhinjama i hranu koju djeca svakodnevno konzumiraju u školi. U prvom dijelu istraživanja proučila sam sve udžbenike (svih izdavača) iz prirode i društva od 1. do 4. razreda osnovne škole i uspoređivala način na koji su prikazali i koju količinu sadržaja udžbenika su posvetili zdravoj i pravilnoj prehrani. Svi sadržaji su uspoređivani sa smjernicama koje je propisao Nastavni plan i program. Istraživanje je pokazalo kako su svi udžbenici primjenjivali propisane sadržaje iz Nastavnog plana i programa, ali u različitoj zastupljenosti sadržaja. Neki izdavači držali su se minimalistički samo osnovnih pojmova koji su propisani, dok su u nekim udžbenicima kroz dodatne materijale, zadatke i aktivnosti pokušali produbiti sadržaje koji se obrađuju. Drugi dio istraživanja odnosio se na jelovnike u školskim kuhinjama gdje sam proučavajući tjedne menije u nekoliko osnovnih škola Osijeka i okolice istraživala koju hranu učenici većinom konzumiraju tijekom užine.

prehrana, zdrave namirnice, školska kuhinja, školski udžbenici iz PiD

nije evidentirano

engleski

Applying the principle of healthy eating to younger school children

nije evidentirano

nutrition, healthy food, school cookery, science textbooks

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

14.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Osijek

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti, Obrazovne znanosti