Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje (CROSBI ID 425413)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Živić, Ana
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Utjecaj šećera i hidrokoloida na termofizička svojstva punila od višnje
Cilj rada bio je ispitati termofizička svojstva modelnih otopina hidrokoloida (guara i ksantana u koncentraciji od 0, 6%), kao i utjecaj hidrokoloida i šećera (saharoze, trehaloze, u koncentraciji od 50%), na termofizička svojstva punila od višnje pripravljena na bazi soka višnje. Termička analiza uzoraka provedena je pomoću diferencijalnog motridbenog kalorimetra, a praćeni su parametri staklastog prijelaza, kristalizacije i taljenja. Uspoređujući termičko ponašanje soka višnje sa otopinama guara i ksantana utvrđeno je da sok ima niže vrijednosti temperature i entalpije taljenja, entalpije kristalizacije, i više vrijednosti temperature kristalizacije od otopina guara i ksantana. U punilima sa saharozom dobivene su niže vrijednosti temperature staklastog prijelaza u odnosu na sustave sa trehalozom, što može poslužiti kao primjer važnosti dodatka trehaloze kod povećanja stabilnosti sustava, posebno u području temperatura staklastog prijelaza.
višnja ; hidrokoloidi ; šećeri ; termofizička svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of sugars and hydrocolloids on thermophysical properties of sour cherry fillings
nije evidentirano
sour cherry ; hydrocolloids ; sugars ; thermophysical properties, fillings
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
27.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek