Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA (CROSBI ID 486731)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kovačević, Dragan ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kordić, Jasna ; Koceva Komlenić, Daliborka Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA // Abstract Book, International Congress "Flour-Bread '01" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 42-x

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kordić, Jasna ; Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Ispitivanje kakvoće smrznutog lisnatog tijesta primjenom DTA

U radu je određena kakvoća smrznutog lisnatog tijesta s različitim udjelima masnoće i vode, te različitim periodom skladištenja. Maseni udio masnoće iznosio je 50, 75 i 100 %. Svježe proizvedeno lisnato tijesto zamrznuto je pri temperaturi - 18 °C. Ispitivanja su vršena nakon svakih tjedan dana uskladištenja, a ukupno vrijeme skladištenja iznosilo je 7 tjedana. Nakon svakih tjedan dana uzorci tijesta su bili odmrznuti pri sobnoj temperaturi, oblikovani u četverokute i pečeni pri temperaturama 200 i 225 °C. Početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka tijesta bila je određena primjenom diferencijalne termičke analize (DTA). Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci s manjim udjelom masnoće: a) od - 2, 48 do -2, 25 °C za uzorak s 50 % masnoće, b) od -2, 41 do -2, 21 °C za uzorak sa 75 % masnoće i c) od -1, 88 do -1, 78 °C za uzorak sa 100 % masnoće. Senzorska ocjenjivanja kvalitetnih svojstava pečenih uzoraka vršena su prema internom standardu. Najvišu srednju ocjenu za sva kvalitetna svojstva dobio je uzorak s udjelom masti od 50 % pri temperaturi pečenja od 225 °C. Uzorci tijesta s udjelom masti od 100 % pokazali su najbolju lisnatost, ali i intenzivan okus na masnoću. Vrijeme uskladištenja nije utjecalo na kvalitetna svojstva ispitivanih uzoraka tijesta.

difrerencijalna termička analiza; lisnato tijesto; zamrzavanje; skladištenje; pečenje

nije evidentirano

engleski

Quality research on frozen flaky pastry by DTA application

nije evidentirano

differential thermal analysis; flaky pastry; freezing; storage; baked

nije evidentirano

Podaci o prilogu

42-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

Međunarodni kongres "Brašno-Kruh '01" 3. Hrvatski kongres tehnologa proizvodenje i prerade brašna

poster

14.11.2001-17.11.2001

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija