Kvaliteta i održivost salate kristalke (CROSBI ID 673100)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Novak, Janja ; Galić, Ante
hrvatski
Kvaliteta i održivost salate kristalke
Salata kristalka sorte “Exquise” uzgojena je na otvorenom i u zatvorenom prostoru OPG-a iz Murskog Središća s ciljem određivanja kvalitete i održivosti. Kvaliteta salate utvrđena je odmah nakon berbe te nakon 5 i 13 dana skladištenja na 6 °C i 86 % vlage zraka u rashladnom prostoru. Utvrđene su sljedeće vrijednosti kemijskog sastava: sadržaj suhe tvari 6, 39-8, 86 %, sadržaj ukupne topljive suhe tvari 2, 00-7, 33 %, sadržaj ukupnih kiselina 0, 06-0, 18 %, vrijednost pH 5, 47-5, 92, sadržaj vitamina C 11, 38-19, 54 mg/100 g svježe tvari, sadržaj ukupnih fenola 37, 79- 165, 84 mg GAE/100 g svježe tvari te antioksidacijski kapacitet 1, 04-2, 24 mmol TE/L. Rezultati bioaktivnih spojeva pokazali su značajne statističke razlike između načina uzgoja salate i kod vremena skladištenja.
Lactuca sativa L., kvaliteta, plastenik, skladištenje, bioaktivni spojevi
nije evidentirano
engleski
Quality and sustainability of the iceberg lettuce
nije evidentirano
Lactuca sativa L., quality, greenhouse, storage, bioactive compounds
nije evidentirano
Podaci o prilogu
251-255.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska