Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže (CROSBI ID 673102)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Stanić, Lucija ; Skendrović Babojelić, Martina
hrvatski
Utjecaj uzgoja na kemijski sastav ploda pasje ruže
Cilj rada bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu između plodova samoniklih genotipova pasje ruže, plodova uzgojenih konvencionalnim načinom te ekološki uzgojenih plodova. U plodovima samoniklih genotipova utvrđen je najveći postotak suhe tvari (46, 41 %) i ukupnih kiselina (9, 57 %), ali i najmanja vrijednost vitamina C (79, 26 mg/100 g svježe tvari). Najveće vrijednosti vitamina C (341, 92 mg/100 g svježe tvari) utvrđene su u plodovima iz konvencionalnog uzgoja. Također, utvrđene su značajne razlike u sadržaju suhe tvari, topljive suhe tvari kao i vitamina C s obzirom gdje su plodovi ubrani. Može se zaključiti kako su uvjeti u kojima raste pasja ruža jedan od ključnih čimbenika koji značajno utječu na kemijski sastav u plodovima pasje ruže.
kemijski sastav, vitamin C, samonikli genotipovi, konvencionalni uzgoj, ekološki uzgoj
nije evidentirano
engleski
The influence of cultivation on rosehip chemical fruit composition
nije evidentirano
chemical composition, vitamin C, wild genotypes, organic cultivation, conventional cultivation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
567-570.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5543
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska