Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj niskih temperatura na sadržaj specijaliziranih metabolita u klijancima raštike (Brassica oleracea var. acephala) (CROSBI ID 425511)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fistanić, Stjepana Utjecaj niskih temperatura na sadržaj specijaliziranih metabolita u klijancima raštike (Brassica oleracea var. acephala) / Šamec, Dunja ; Radić Brkanac, Sandra (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2019

Podaci o odgovornosti

Fistanić, Stjepana

Šamec, Dunja ; Radić Brkanac, Sandra

hrvatski

Utjecaj niskih temperatura na sadržaj specijaliziranih metabolita u klijancima raštike (Brassica oleracea var. acephala)

Klimatske promjene izazivaju češće periode ekstremnih temperatura koje značajno utječu na poljoprivrednu proizvodnju. Neke su biljne vrste otpornije na temperaturne ekstreme, a jedna od njih je i raštika (Brassica oleracea var. acephala). Stoga, cilj ovog rada je praćenje odgovora klijanaca raštike na stres izazvan niskim temperaturama kroz tri uzgoja (I., II., III.). Klijanci raštike stari tri dana izloženi su temperaturi pothlađivanja (8 ºC) (24 h I., II. i III. uzgoj) te smrzavanja (−8 ºC) (24 h u II. te 4 h u III. uzgoju) u usporedbi s kontrolom (21 ºC). Sniženje temperature usporilo je fiziološke procese te su klijanci izloženi nižim temperaturama imali kraće korijenje te posljedično manji prinos. Stres se odrazio i na biokemijske promjene te je kod klijanaca izloženih nižim temperaturama izmjerena viša razina prolina kao markera stresa te niža razina klorofila. Izloženost temperaturama pothlađivanja nije značajno utjecala na razinu ukupnih polifenola, flavonoida, fenolnih kiselina te antioksidacijsku aktivnost, dok je izloženost temperaturi smrzavanja utjecala na smanjenje ukupnih polifenola i fenolnih kiselina kod drugog uzgoja gdje je duljina izlaganja toj temperaturi bila 24 h. Izlaganje temperaturi smrzavanja izazvalo je i smanjenje količine ukupnih karotenoida, dok razina glukozinolata nije pokazala jasan trend s obzirom na temperaturu i različito vrijeme uzgoja.

Brassicaceae ; raštika ; prolin ; specijalizirani metaboliti ; klorofil a i b ; ukupni klorofil, karotenoidi ; antioksidacijska aktivnost

Diplomski rad izrađen je u sklopu projekta UKF 1C My First Collaboration Grant "Metabolomic and transcriptomic response of kale to low temperature stress", voditeljice dr.sc. Dunje Šamec, znanstvene suradnice IRB.

engleski

Effects of low-temperature stress on the level of specialized matabolites in kale (Brassica oleracea var. acephala) sprouts

nije evidentirano

Brassicaceae ; kale ; proline ; specialized matabolites ; chlorophyll a, b ; total chlorophyll ; carotenoids ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

22.02.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija

Poveznice