Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda (CROSBI ID 425599)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Filipović, Glorija
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda
U skladu sa zahtjevima tržišta obiteljska poljoprivredna gospodarstva razvijaju nove proizvode, te su vrlo traženi mliječni proizvodi sa dodatkom začina. Zbog specifičnog kemijskog sastava mliječni proizvodi su podložni djelovanju mikroorganizama što dovodi do raznih promjena. Začini, uz poboljšanje okusa i nutritivne vrijednosti proizvoda, kao prirodni dodaci sa antimikrobnim i antioksidativnim djelovanjem mogu imati i važnu ulogu u povećanju sigurnosti proizvoda, s obzirom da upotreba kemijskih konzervansa u novije vrijeme nije dobro prihvaćena od strane potrošača. Međutim, začini mogu biti izvor kontaminacije mliječnih proizvoda kvascima i plijesnima. Cilj rada je dati pregled pozitivnih i negativnih učinaka primjene različitih začina (ružmarin, bosiljak, kadulja, lovor, mažuran, kopar, paprika i dr.), u svježem ili sušenom obliku ili njihovih ekstrakata na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda.
začini, mliječni proizvodi, antimikrobni učinak, antioksidativni učinak, sigurnost, kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Effects of spices on quality and safety of dairy products
nije evidentirano
spices, dairy products, antimicrobial effect, antioxidant effect, safety, quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
22.02.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb, Hrvatska