Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda (CROSBI ID 425599)

Ocjenski rad | diplomski rad

Filipović, Glorija Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda / Tudor Kalit, Milna (mentor); Zagreb, Hrvatska, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Filipović, Glorija

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Učinci primjene začina na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda

U skladu sa zahtjevima tržišta obiteljska poljoprivredna gospodarstva razvijaju nove proizvode, te su vrlo traženi mliječni proizvodi sa dodatkom začina. Zbog specifičnog kemijskog sastava mliječni proizvodi su podložni djelovanju mikroorganizama što dovodi do raznih promjena. Začini, uz poboljšanje okusa i nutritivne vrijednosti proizvoda, kao prirodni dodaci sa antimikrobnim i antioksidativnim djelovanjem mogu imati i važnu ulogu u povećanju sigurnosti proizvoda, s obzirom da upotreba kemijskih konzervansa u novije vrijeme nije dobro prihvaćena od strane potrošača. Međutim, začini mogu biti izvor kontaminacije mliječnih proizvoda kvascima i plijesnima. Cilj rada je dati pregled pozitivnih i negativnih učinaka primjene različitih začina (ružmarin, bosiljak, kadulja, lovor, mažuran, kopar, paprika i dr.), u svježem ili sušenom obliku ili njihovih ekstrakata na kvalitetu i sigurnost mliječnih proizvoda.

začini, mliječni proizvodi, antimikrobni učinak, antioksidativni učinak, sigurnost, kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Effects of spices on quality and safety of dairy products

nije evidentirano

spices, dairy products, antimicrobial effect, antioxidant effect, safety, quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

22.02.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)