Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA (CROSBI ID 674038)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | međunarodna recenzija

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Grubor, Mateja ; Paris, Eva ; Jurišić, Vanja UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 307-314

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Grubor, Mateja ; Paris, Eva ; Jurišić, Vanja

hrvatski

UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika višegodišnja vazdazelena biljka, koja se zbog atraktivnog mirisa i okusa koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. Osim u svježem stanju, ružmarin se može termički doraditi kako bi mu se očuvala kvalitativna svojstva. Upravo zbog toga, od velike je važnosti prilikom postupka termičke dorade odrediti optimalnu kombinaciju temperature i vremena sušenja kako bi se očuvala kvaliteta. Za potrebe ovog istraživanja korišten je ružmarin ubran u zimskoj i proljetnoj berbi. Navedeni biljni materijal sakupljen je na području Istre gdje ružmarin u divljini raste kao samoniklo bilje. Ružmarin je sušen zagrijanim zrakom u konvekcijskoj sušari (dehidratoru) na dvije različite temperature (40 °C i 50 °C) te zrakom okoline. Utvrđena su kvalitativna svojstva ružmarina prije te nakon tretmana sušenja u svrhu bolje iskoristivosti ružmarina kao sirovine u prehrambenoj industriji. Provedenim istraživanjem zabilježeno je brže otpuštanje vode kod ružmarina ubranog u zimskoj berbi u odnosu na proljetnu. Najbrže se sušio ružmarin (bez obzira na godišnje doba) pomoću temperature od 50 °C. Bolji sadržaj kvalitativnih svojstava zabilježen je kod konvekcijskog sušenja bez obzira na rok berbe.

ružmarin, sušenje, kvalitativna svoj

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF HARVEST TIME AND DRYING METHODS ON THE QUALITATIVE PROPERTIES OF ROSEMARY

nije evidentirano

rosemary, drying, qualitative properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

307-314.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING

Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

1848-4425

Podaci o skupu

47. međunarodni simpozij Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede = 47 Inernational Symposim Actual Tasks on Agricultural Engineering

predavanje

05.03.2019-07.03.2019

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)