Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines (CROSBI ID 674052)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana
hrvatski
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines
Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 80 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 8 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil estera, izoamil i izobutil acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost pojedinih aromatskih spojeva (OAV) koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.
´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV
nije evidentirano
engleski
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines
nije evidentirano
Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV
nije evidentirano
Podaci o prilogu
210-211.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
poster
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska