Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka (CROSBI ID 262137)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bosiljkov, Tomislav ; Kurtoić, Domagoj ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka
Netoplinske tehnologije, danas sve zastupljenije u modernoj prehrambenoj industriji zasnivaju se na brzoj i učinkovitoj obradi kojom u potpunosti kontroliramo promjenu temperaturnog gradijenta. Sojino mlijeko kao vodeni ekstrakt sojina zrna prihvatljiva je baza za proizvodnju napitaka na bazi voća i povrća kao i pripravu sve popularnijih smoothija. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava temperature, apsorbancije, gustoće i raspodjele veličine masnih globula sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari sa ciljem bolje stabilnosti i održanja disperznog sustava. Udio suhe tvari reflektira se na stabilnost disperzne faze unutar disperznog sredstva. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremenu obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm. Obrada visokim hidrostatskim tlakom provedena je pri tlakovima od 100, 200 i 300 MPa i vremenu zadržavanja od 9 i 15 minuta. Obje netoplinske tehnologije pokazuju pozitivan trend utjecaja na statistički značajnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava kao i povećanje stabilnost obrađenog sojinog mlijeka izraženog preko odnosa relativne učestalosti globula određenih dimenzija.
sojino mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, raspodjela veličine masnih globula
nije evidentirano
engleski
Influence of ultrasound and high hydrostatic pressure on the physical properties of soymilk as a base for the production of beverages
nije evidentirano
soymilk, high hydrostatic pressure, ultrasound, fat globule distribution
nije evidentirano
Podaci o izdanju
13 (3-4)
2018.
128-135
objavljeno
1847-3423
1847-7461
10.31895/hcptbn.13.3-4.5