Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj (CROSBI ID 674211)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kišmartin, Irena ; Bogut, Irella ; Popović, Željko Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj // 8. međunarodna konferencija Voda za sve / Habuda-Stanić, Mirna (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 154-155

Podaci o odgovornosti

Kišmartin, Irena ; Bogut, Irella ; Popović, Željko

hrvatski

Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj

Jedan od ciljeva održivog razvoja je „Voda za sve do 2030. godine“. To znači da je potrebno iznaći rješenje za milijarde ljudi, koji još uvijek nemaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi kako bi osigurali zdravu vodu, a time za zdravlje i sigurnu hranu. Porastom broja stanovnika na Zemlji, gospodarskim rastom i promjenom načina prehrane povećava se potražnja za vodom, proširuju se poljoprivredna područja, povećava se industrijska proizvodnja, a time i količina otpadnih voda. Najveći potrošač svjetskih vodenih resursa upravo je poljoprivreda koja troši četvrtinu ukupne energije potrebne upravo za prehranu stanovništva. U suvremenoj poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji hrane, kako bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu i sačuvali okoliš, proizvođači kontinuirano, prema važećoj zakonskoj regulativi, prate kvalitetu i zdravstvenu ispravnost vode s jedne strane te se usredotočuju na upravljanje vodnim resursima i zaštitom ekosustava s druge strane. Prema World Wild Foundation-u zahtjevi ljudi za resursima imaju utjecaj na zdravlje ekosustava, a upravo zdravlje ekosustava utječe na sposobnost osiguravanja istih. Hrana, voda i energetska sigurnost usko su povezani, međuovisni i značajni za opstojnost ekosustava. U radu će biti prikazane mjere koje se provode u poljoprivredno-prehrambenom lancu poput preciznog navodnjavanja i reupotrebe vode koje posredno utječu na bioraznolikost, a ključ su održivog razvoja.

zdravstveno ispravna voda, sigurna hrana, održivi razvoj

nije evidentirano

engleski

Water, Food and Energy – Key for Sustainable Development

nije evidentirano

drinking water, safe food, sustainable development

nije evidentirano

Podaci o prilogu

154-155.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

8. međunarodna konferencija Voda za sve

Habuda-Stanić, Mirna

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-59-7

Podaci o skupu

8. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 8th International Scientific and Professional Conference: Water for all

poster

21.01.2019-22.01.2019

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti