Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije (CROSBI ID 426019)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mandić, Ivo Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije / Tomac, Ivana (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Mandić, Ivo

Tomac, Ivana

hrvatski

Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije

Klorogenske kiseline ubrajaju se u hidroksicimetne kiseline, a nastale su reakcijom između kafeinske i kina kiseline. Prema svom sadržaju, klorogenske kiseline najzastupljenije su u kavi. Kava je jedan od omiljenih napitaka uz čaj i kakao. Zadatak ovog diplomskog rada bio je primjena protočne stripping kronopotenciometrije na elektrokemijska svojstva klorogenskih kiselina u mljevenim kavama (Barcaffe Classic, Franck Jubilarna Sensual, Arabesca Minas, Gloria Minas) i instant kavama (Jacobs Monarch, Nescafé Gold, Jacobs Cronat Gold i Franck Classic). Radna elektroda je bila usitnjeni staklasti ugljik, srebro/srebro klorid kao referentna elektroda i platina kao pomoćna elektroda. Elektrokemijska mjerenja odvijala su se u fosfatnom puferu različitih pH vrijednosti. Na osnovi istraživanja elektrokemijskih svojstava klorogenske kiseline u usporedbi s kafeinskom kiselinom, a primjenom FTSCP metode, može se zaključiti da na njihova elektrokemijska svojstva značajno utječe kemijska struktura, primijenjena višestruka uzastopna polarizacija i koncentracije analita. Rezultati sadržaja ukupnih klorogenskih kiselina u ispitivanim kavama dobiveni primjenom elektrokemijske metode uspoređeni su s rezultatima ukupnih polifenola dobivenih primjenom spektrofotometrijske Folin- Cioucalteu metode. Prema sadržaju klorogenskih kiselina može se zaključiti da su ispitane vrste kave sličnog sadržaja klorogenskih kiselina.

Klorogenske kiseline ; kava ; protočna stripping kronopotenciometrija ; ukupni polifenoli

nije evidentirano

engleski

Characterization of Chlorogenic Acids in Coffee Using Flow Through Stripping Chronopotentiometry

nije evidentirano

chlorogenic acids ; coffee ; flowthrough stripping chronopotentiometry ; total polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

21.01.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija