Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije (CROSBI ID 426019)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mandić, Ivo
Tomac, Ivana
hrvatski
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije
Klorogenske kiseline ubrajaju se u hidroksicimetne kiseline, a nastale su reakcijom između kafeinske i kina kiseline. Prema svom sadržaju, klorogenske kiseline najzastupljenije su u kavi. Kava je jedan od omiljenih napitaka uz čaj i kakao. Zadatak ovog diplomskog rada bio je primjena protočne stripping kronopotenciometrije na elektrokemijska svojstva klorogenskih kiselina u mljevenim kavama (Barcaffe Classic, Franck Jubilarna Sensual, Arabesca Minas, Gloria Minas) i instant kavama (Jacobs Monarch, Nescafé Gold, Jacobs Cronat Gold i Franck Classic). Radna elektroda je bila usitnjeni staklasti ugljik, srebro/srebro klorid kao referentna elektroda i platina kao pomoćna elektroda. Elektrokemijska mjerenja odvijala su se u fosfatnom puferu različitih pH vrijednosti. Na osnovi istraživanja elektrokemijskih svojstava klorogenske kiseline u usporedbi s kafeinskom kiselinom, a primjenom FTSCP metode, može se zaključiti da na njihova elektrokemijska svojstva značajno utječe kemijska struktura, primijenjena višestruka uzastopna polarizacija i koncentracije analita. Rezultati sadržaja ukupnih klorogenskih kiselina u ispitivanim kavama dobiveni primjenom elektrokemijske metode uspoređeni su s rezultatima ukupnih polifenola dobivenih primjenom spektrofotometrijske Folin- Cioucalteu metode. Prema sadržaju klorogenskih kiselina može se zaključiti da su ispitane vrste kave sličnog sadržaja klorogenskih kiselina.
Klorogenske kiseline ; kava ; protočna stripping kronopotenciometrija ; ukupni polifenoli
nije evidentirano
engleski
Characterization of Chlorogenic Acids in Coffee Using Flow Through Stripping Chronopotentiometry
nije evidentirano
chlorogenic acids ; coffee ; flowthrough stripping chronopotentiometry ; total polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
21.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska