Usporedba novijih načina toplinske obrade žitarica u tovu pilića (CROSBI ID 97526)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Domaćinović, Matija ; Zdenko, Steiner ; Zorica, Jurković ; Franjo, Ivanković
hrvatski
Usporedba novijih načina toplinske obrade žitarica u tovu pilića
Poznavajući pozitivan učinak toplinske obrade na hranjivu vrijednost tretiranih krmiva, provedeno je istraživanje usporedbe tri različita postupka toplinske obrade žitarica u smjesama tovnih pilića, i njihovog utjecaja na proizvodne pokazatelje. Postupci toplinske obrade su se odnosili na mikroniziranje, ekstrudiranje i tostiranje. Praćeni prirast tjelesne mase, konverzija hrane i dnevna potrošnja hrane pokazali su bolje vrijednosti kod pilića pokusnih skupina, u odnosu na kontrolnu. Od pokusnih skupina najbolje vrijednosti zabilježene su pokusnoj skupini I gdje je primijenjen postupak mikronizacije. Pozitivan učinak ispitivanih postupaka toplinske obrade opravdava daljnju uporabu istih postupaka i u hrani tovnih pilića.
tovni pilići ; toplinski postupak ; žitarice
nije evidentirano
engleski
Comparison of some moder ways of thermical processing of cereals in chicken fattening
nije evidentirano
chicken fattening ; thermical processing ; cereals
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44 (1)
2002.
21-26
objavljeno
0023-4850
1848-901X