Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

MINERALI I VITAMINI U OBROCIMA UČENIČKIH DOMOVA TE PRIMJENA NEIZRAZITOG MODELIRANJA I OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE (CROSBI ID 486965)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir MINERALI I VITAMINI U OBROCIMA UČENIČKIH DOMOVA TE PRIMJENA NEIZRAZITOG MODELIRANJA I OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE // Sažetci / XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Vicković, I. (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2001. str. 204-204-x

Podaci o odgovornosti

Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir

hrvatski

MINERALI I VITAMINI U OBROCIMA UČENIČKIH DOMOVA TE PRIMJENA NEIZRAZITOG MODELIRANJA I OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE

Za nutrijente koji se svakodnevno unose u organizam možemo reći da su skup kemijskih elemenata koji pridonose održavanju i pravilnom funkcioniranju organizma. Minerali i vitamini imaju vrlo važno mjesto u prehrani, obzirom da su oni kemijski sastojci hrane kojih ima u malim količinama, a osnovna im je zadaća održavanje zdravlja tkiva i normalna funkcija svih organa. Mnoge reakcije u organizmu zahtijevaju nekoliko vitamina i/ili minerala te manjak jednog može poremetiti funkciju djelovanja drugog. Svaka skupina namirnica daje svoje specifični doprinos u vitaminima i mineralima, a to je jedan od razloga da se kao glavna pozitivna osobina prehrane ističe raznolikost. Primjenom neizrazite ("fuzzy") logike u planiranju prehrane omogućuje realniju primjenu u svakodnevnom životu jer se bazira na planiranju prehrane od onoga što je ponuđeno (npr. tjedni jelovnik u učeničkom domu), ali se prema preporukama usklađuju potrebe unosa pojedinih namirnica. Na taj način moguće je poboljšati i udjel minerala i vitamina u jelovnicima, a ujedno ne mijenjati prehrambene navike osoba za koje se planira obrok. Analiziran je sastav obroka u 15 učeničkih domova u gradu Zagrebu te su pronađena optimalna rješenja jelovnika za sva tri tipa učeničkih domova (smještaj samo djevojaka, smještaj samo mladića i mješoviti domovi). Novonastali jelovnici su prema sadržaju vitamina i minerala znatno bliži preporukama. Optimiranje obroka primjenom neizrazite metode ujedno pokazuje da optimalan jelovnik ne podrazumijeva uvijek potpuno slaganje sa preporukama, već se optimalnost određuje prema postavljenim početnim uvjetima promatranog modela, ali prema rezultatima poboljšanja sadržaja vitamina i minerala može se ovaj način optimiranja ocijeniti vrlo pozitivnim.

nutricionizam; planiranje; optimiranje

nije evidentirano

engleski

MINERALS AND VITAMINS IN BOARDING SHOOL MEALS AND USING FUZZY APPROACH IN MEAL PLANING

nije evidentirano

nutrition; planning; optimisation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

204-204-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažetci / XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Vicković, I.

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

XVII Hrvatski Skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

10.06.2001-13.06.2001

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija