Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Boje probave konja (CROSBI ID 675850)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Bobić Tina Boje probave konja. 2019. str. -----

Podaci o odgovornosti

Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Bobić Tina

hrvatski

Boje probave konja

Konj je po mnogočemu posebna domaća životinja, tako je i sa njegovim probavnim sustavom. Konj je biljojed sa jednostavnim želucem. Volumen probavnog sustava konja je oko 40 l na 100 kg tjelesne mase konja. Probava konja započinje usnom šupljinom, gdje zubi sažvaču obrok, natope ga slinom, jezik formira zalogaji i potiske dalje u probavni sustav. Jednak konja je dugačaki, izrazito mišićav i to jer razlog zašto konj gotovo nikada ne povraća. Kada zalogaj stigne u želudac koji čini 8, 5-10 % ukupnog volumena probavnog sustava, natapa se želučanim sokovima i potiskuje u crijeva. Konj nema žučnu vrećicu, te je to razlog zašto je osvijetli na masna krmiva. Funkcija žući u probavnom sustavu je da emulgira masti, da bi se one lakše resorbirale u organizam. Debelo crijevo konja čini 65% volumena probavnog trakta. Slijepo crijevo konja dvostruko je veće od goveđeg. U slijepom crijevu se odvija mikrobiološka aktivnosti i probava ugljikohidrata što se kod preživača vrši u predželucima. Za konje se često kaže da loše iskorištavaju krmiva. Razlog leži u tome što mikrobna populacija razgrađuje celulitičku membranu biljaka u stražnjem dijelu probavnog trakta konja. Tako se kasno oslobađaju hranjive tvari iz biljaka, koje se više ne mogu resorbirati i formira se izmet.

konj ; probava

nije evidentirano

engleski

Boje probave konja

nije evidentirano

horse ; digestion

nije evidentirano

Podaci o prilogu

-----.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Festival znanosti 2019

ostalo

08.04.2019-13.04.2019

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija