crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 171641

Journal

Authors: Hruškar, Mirjana; Bucak, Ivana; Vahčić, Nada
Title: Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka
( The aroma of the probiotic yogurts with and without supplements )
Source: Mljekarstvo, Proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 53 (2003), 3; 195-210
Paper type: article
Keywords: komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje
( aroma compounds; probiotic yogurt; storage )
Abstract:
Svrha ovog rada je istražiti promjene do kojih dolazi tijekom čuvanja nekih probiotičkih mliječnih proizvoda, a ovisno o trajanju i temperaturi skladištenja. U radu je ispitivan udjel komponenata arome uzoraka probiotičkih jogurta tijekom skladištenja pri + 4°C i + 20°C. Određivani su acetaldehid, diacetil, etanol te mliječna, limunska i octena kiselina, a analize su vršene počevši od 0-tog dana, svaki peti dan tijekom 20 dana. Acetaldehid, etanol, te mliječna, limunska i octena kiselina određeni su enzimskim metodama, a diacetil kolorimetrijski. Rezultati pokazuju da se udjel acetaldehida smanjuje tijekom skladištenja pri čemu je pad koncentracije brži pri + 20°C. S druge strane koncentracije diacetila, etanola i octene kiseline rastu tijekom skladištenja na obje temperaturne razine. Koncentracija mliječne kiseline tijekom skladištenja raste pri obje temperature, te nakon 20 dana skladištenja poraste dvostruko. Isto tako se i koncentracija limunske kiseline udvostručuje tijekom skladištenja. Porast svih određivanih organskih kiselina nešto je veći pri višoj temperaturi skladištenja.
Project / theme: 0058018
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Food processing technology
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4