crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 196523

Journal

Authors: Hruškar, Mirjana; Krpan, Marina; Bucak, Ivana; Vahčić, Nada
Title: Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja
( Concentration changes of aroma components in plain and probiotic yoghurt during storage )
Source: Mljekarstvo (0026-704X) 55 (2005), 1; 31-39
Paper type: article
Keywords: jogurt; probiotički jogurt; sastojci arome; senzorska procjena
( yoghurt; probiotic yoghurt; aroma compounds; sensory evaluation )
Abstract:
U ovom radu su korišteni uzorci običnog i probiotičkog jogurta s hrvatskog i slovenskog tržišta. Uzorci su čuvani 25 dana na dvije različite temperature (+4°C, +20°C), a svakih 5 dana uzimani su uzorci za određivanje sastojaka arome (acetaldehid, etanol i diacetil). Istovremeno je provedena i senzorska procjena. Svrha ovog istraživanja bila je utvrditi promjene koncentracija pojedinih tvari arome i senzorske kakvoće običnog i probiotičkog jogurta, tijekom skladištenja ovisno o temperaturi i trajanju skladištenja, te utvrditi u kojoj mjeri su te promjene arome progresivnije obzirom na različitost uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju da je smjer promjena udjela sastojaka arome identičan u obje vrste jogurta uglavnom zbog bakterija jogurtne kulture (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) koji značajno utječu na tvari arome, dok prisutnost probiotičkih bakterija ima uglavnom terapijski učinak.
Project / theme: 0058018
Original language: hrv
Category: Znanstveni
Research fields:
Food processing technology
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4