crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 281303

Book

Authors: Marković, Ksenija; Hruškar, Mirjana; Vahčić, Nada
Title: Likopen u rajčici-svojstva, stabilnost i značaj u prehrani
( Lycopene in tomato-characteristics, stability and importance in nutrition )
Type of book: handbook
Publisher: Hinus
City: Zagreb
Year: 2006
Page: 94
ISBN: 953-6904-14-4
Keywords: likopen; proizvodi od rajčice; rajčica
( lycopene; tomato products; tomato )
Abstract:
Rajčica i proizvodi od rajčice oduvijek zauzimaju posebno mjesto u prehrani ljudi zbog svojih specifičnih senzorskih i kulinarskih svojstava te nutritivne vrijednosti. Jedan su od bogatijih izvora vitamina C, bakra i željeza, a sadrže i znatne količine vitamina B skupine te mineralnih tvari kao što su kalij, natrij, magnezij i kalcij. Međutim, ono što rajčicu čini posebno dragocjenom je likopen, aktivna tvar iz obitelji karotenoida koja ima važnu ulogu u sprječavanju razvoja tumora prostate, probavnog sustava, dojke, pluća, vrata maternice, a važnu ulogu ima i u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila. Brojna epidemiološka istraživanja su potvrdila ulogu likopena kao mikronutrijenta s povoljnim učincima na zdravlje. Likopen, pigment odgovoran za crvenu boju rajčica, izaziva veliko zanimanje znanstvenika zbog svojih bioloških i fizikalno-kemijskih svojstava, naročito antioksidativnog djelovanja povezanog, između ostalog, sa smanjenjem oštećenja bjelančevina, lipida i ostalih staničnih sastojaka. Uz ostale karotene, likopen se ubraja u sastojke hrane s potencijalnim funkcionalnim učincima. Rajčica, odnosno proizvodi od rajčice najvažniji su izvor likopena te stoga postaju jedni od mnogobrojnih prehrambenih proizvoda što se posljednjih godina svrstavaju u funkcionalnu hranu, tj. hranu koja može na bilo koji način pozitivno utjecati na metaboličke i fiziološke funkcije organizma.
Project / theme: 0058018
Original language: hrv
Category: Znanstvena
Research fields:
Food processing technology



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4