crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 32142

Journal

Authors: Vahčić, Nada; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Hruškar, Mirjana
Title: Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode
( Determination of total solids in yogurt by microwave heating - optimization via the Simplex method )
Source: Mljekarstvo (0026-704X) 48 (1998), 1; 15-26
Paper type: article
Keywords: jogurt; mikrovalna sušnica; suha tvar/vlaga; Simpleks metoda
( yogurt; microwave heating; total solid/water; Simplex method )
Abstract:
Za rješenje mnogih inženjerskih problema treba optimizirati polivarijabilne funkcije. Postoji nekoliko metoda optimizacije, a najjednostavnija od njih je Simpleks metoda. Simpleks zapravo predstavlja geometrijsku sliku definiranu brojem točaka (vrhova) koji je za jedan veći od broja dimenzije prostora. Simpleks u tri dimenzije je tetraedar, a u više dimenzija simpleks se teško može sagledati. Svrha je sekvencijalne Simpleks metode pokretati simpleks u područje optimuma, a odluke potrebne da bi se to postiglo ostvaruju se pomoću tzv. "pravila" Simpleks metode.U ovom radu korištena je Simpleks metode s četiri faktora (varijable) za iznalaženje optimalnih uvjeti rada mikrovalnog uređaja "Milestone" MLS-1200 Mega System, pri određivanju suhe tvari jogurta. Utvrđeni su optimalni uvjeti rada mikrovalnog uređaja (7 min. i 20 s pri 580 W te 5 min. i 20 s pri 420 W). Rezultati određivanja suhe tvari jogurta bili su identični onima određenim standardnom metodom.
Project / theme: 058301
Original language: HRV
Category: Znanstveni
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4