crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 32236

Journal

Authors: Banović, Mara; Hruškar, Mirjana; Paunović, Damjan
Title: Kakvoća istarskog meda
( Quality of honey from Istria )
Source: 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionistaZagreb :
Meeting: 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Location and date: Zagreb, Hrvatska, 10-12.06.1998.
Keywords: med; kontrola kakvoće meda
( honey; quality control of honey )
Abstract:
Med je jedno od najstarijih prirodnih sredstava za zaslađivanje, koja se primjenjuju u ljudskoj prehrani. Međutim, proizvodnja šećera iz šećerne trske i šećerne repe potisnula je potrošnju meda. Bogat i raznovrsni sastav čini ga visokovrijednom namirnicom pa u novije vrijeme ponovno zauzima sve značajnije mjesto u svakodnevnoj prehrani. Na kakvoću meda utječu raznovrsni faktori , među kojima su vrlo bitni botaničko i regionalno podrijetlo te mogućnosti patvorenja. Za istraživanja provedena u ovom radu odabrani su uzorci meda privatnih proizvođača, različitog botaničkog podrijetla, iz dviju istarskih regija ( okolica Poreča i Labina). Kontrola kakvoće obuhvatila je određivanje fizikalno-kemijskih značajki kao što su: reducirajući šećeri i saharoza, voda, ukupna kiselost, aktivnost diastaze, udio HMF-a, ukupni pepeo i teški metali (Cu, Cd, Pb, Zn, Fe). Dobiveni rezultati pokazali su da ispitivani uzorci po kakvoći uglavnom udovoljavaju uvjetima zakonskih propisa, međusobno se bitno ne razlikuju a niti ne ukazuju na patvorenje meda.
Type of meeting: Poster
Type of presentation in a journal: Abstract
Type of peer-review: No peer-review
Project / theme: 058301
Original language: HRV
Category: Ostalo



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4