crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 324215

Disertation

Author: Ljevar, Ana
Title: Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda
( Determination of physicochemical parameters of honey samples )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 02.02.
Year: 2007
Page: 62
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: dijastaza; HMF ( hidroksimetilfurfural); med
( diastase; HMF ( hydroximethylfurfural); honey )
Abstract:
Kvaliteta meda je najvažniji parametar za pojavljivanje meda na tržištu. Ona se određuje mjerenjem fizikalno- kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF) i aktivnost dijastaze, koji su glavni parametri za određivanje svježine, zagrijavanja i skladištenja, na 116 uzorku 21 različitih vrsta meda koji su prikupljeni s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio HMF- a kretao od 0, 19 do 25, 15 mg/kg, dok se aktivnost dijastaze kretala od 7, 7 do 51, 6. Postoji znatne razlika unutar istih vrsta, kao i između medova različitog biljnog porijekla. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjeve koji su određeni Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizovda.
Project / theme: 058-0580696-2808
Original language: hrv
Research fields:
Biotechnology
Contrib. to CROSBI by: Nada Vahcic (nvahcic@pbf.hr), 4. Ožu. 2008. u 13:33 sati



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4