crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 324238

Disertation

Author: Lukšić, Ana
Title: Pokazatelji kvalitete i trajnosti meda od kadulje
( Indicators of quality and durability in sage honey )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 13.07.
Year: 2007
Page: 59
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: Dijastaza; HMF (hidroksimetilfurfural); Invertaza; Prolin; Specifičan kut rotacije
( diastase; HMF (hydroxymethylfurfural); invertase; proline; specific optical rotation )
Abstract:
Kvaliteta meda znatno utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Kod utvrđivanja kvalitete meda potrebno je odrediti njegova fizikano-kemijska svojstva. Ona ovise o brojnim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način prerade, uvjeti i duljina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), udio prolina, aktivnost invertaze i dijastaze te specifičan kut rotacije na 33 uzorka meda od kadulje koji je prikupljen na području Republike Hrvatske. Pri tome su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao između 0, 8 mg/kg do 32, 6 mg/kg, udio prolina od 181, 5 mg/kg do 789, 9 mg/kg, aktivnost invertaze od 1, 3 IN do 9, 2 IN, aktivnost dijastaze od 14, 5 DN do 50, 0 DN i specifični kut rotacije od -24 do -6. Devetnaest uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za aktivnost invertaze. Ostali uzorci zadovoljavaju Pravilnik o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za maseni udio HMF-a i aktivnost dijastaze odnosno dodatni kriterij IHC-a za maseni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.
Project / theme: 058-0580696-2808
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology
Contrib. to CROSBI by: Nada Vahcic (nvahcic@pbf.hr), 4. Ožu. 2008. u 14:25 sati



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4