crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 414209

Disertation

Author: Šapina Terezija
Title: Kvaliteta autohtonog travničkog sira
( Quality of the authentic Travnik cheese )
Type: pre-Bologna master thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 18.07.
Year: 2008
Page: 52
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: autohtoni sir; kemijski sastav; kvaliteta; tradicionalna proizvodnja; zaštita izvornostii/ili zemljopisnog podrijetla
( authentic cheese; chemical composition; protect the authenticity and/or geographic origin; traditional production; quality )
Abstract:
Travnički sir je autohtoni sir BiH koji se tradicionalno proizvodi na planini Vlašić i planinama koje njoj gravitiraju. Za procjenu ukupne kvalitete tradicionalno proizvedenog travničkog sira provedeno je jednogodišnje istraživanje fizikalno-kemijskih parametara sastava travničkog sira. Istraživanje je provedeno na sirevima koji su proizvedeni od ovčjeg i kravljeg mlijeka, poslije 40 dana zrenja u salamuri, a obuhvatilo je 144 uzorka sira. Za navedeno istraživanje korištene su metode sukladno zakonskoj regulativi a propisane Pravilnikom. Sir proizveden od ovčjeg i kravljeg mlijeka imao je zadovoljavajući kemijski sastav ispitivanih parametara sukladno Pravilniku. Također u proizvodnji travničkog sira sačuvani su osnovni tradicionalni parametri tehnološke proizvodnje koji bi kasnije mogli poslužiti u svrhu njegove standardizacije te eventualne zaštite izvornosti i/ili zemljopisnog podrijetla.
Project / theme: 058-0580696-2808
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: nvahcic@pbf.hr (nvahcic@pbf.hr), 11. Lip. 2009. u 13:16 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4