crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 451516

Disertation

Author: Bukvić, Valerija
Title: Procjena probiotičkih jogurta pomoću elektronskog jezika
( Determination of basic taste profiles by potentiometric sensor array )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki Fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.07.
Year: 2009
Page: 35
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: elektronski jezik; probiotički jogurt; analiza glavnih komponenata; parcijalna regresija najmanjih kvadrata
( Electronic tongue; probiotic yoghurt; principal component analysis; partial least squares regression )
Abstract:
Elektronski jezik α-Astree, koji sadrži sedam elektrokemijskih senzora s parcijalnom selektivnošću za različite sastojke u otopini, bio je primjenjen za ispitivanje mogućnosti prepoznavanja razlika u okusu uzoraka probiotičkih jogurta skladištenih kroz period od dvadeset dana pri dvije temperature, +4 °C i +25 °C. Različiti odzivi senzora, zabilježeni elektronskim jezikom, uz obradu statističkim metodama analize glavnih komponenata i parcijalne regresije najmanjih kvadrata te obradu signala pomoću računalnog programa Microsoft Excel 2003, pokazali su da elektronski jezik može uočiti razlike između uzoraka s manjom ili većom osjetljivošću i specifičnošću. Sukladno tome, pokazanio je da korišteni uređaj uspješno razdvaja uzorke skladištene pri +4 °C od uzoraka čuvanih pri +25 °C, a pokazao je i osjetljivost na vrijeme skladištenja, osobito za jogurte skladištene pri +25 °C.
Project / theme: 058-0580696-2808
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: nvahcic@pbf.hr (nvahcic@pbf.hr), 24. Ožu. 2010. u 13:08 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4