crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 461937

Other

Authors: Mrvčić, Jasna; Stehlik-Tomas, Vesna
Title: Pekarski proizvodi kao funkcionalna hrana
( Bakery products as functional food )
Source: Novi pekar
Type: Stručni rad
Year: 2009
Keywords: pekarski proizvodi; funkcionalna hrana
( Bakery products; functional food )
Abstract:
U današnje vrijeme potrošači sve veću pažnju posvećuju povezanosti hrane i zdravlja. Razvoj svijesti ljudi o brizi za zdravlje te razvoj grana prirodnih znanosti koje proučavaju odnos između prehrane i zdravlja dovodi do popularizacije namirnica koje osim uobičajenih nutritivnih vrijednosti imaju i povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Te namirnice dobile su naziv funkcionalna hrana i u posljednjih par godina njihova primjena je u znatnom porastu, što pridonosi razvoju prehrambene industrije u smislu proizvodnje novih prehrambenih proizvoda prema zahtjevima potrošača. U pekarskoj industriji značajni iskorak u poboljšanju kvalitete pekarskih proizvoda predstavlja primjena starter kultura mješovitih mikroorganizama (bakterije i kvasci). Starter kulture se mogu definirati kao mikrobni pripravak velikog broja stanica najmanje jednog mikroorganizma koji se dodaje sirovini u cilju proizvodnje fermentirane hrane ubrzanim i kontroliranim fermentacijskim procesom. Starter kulture svojim fiziološkim odnosno metaboličkim aktivnostima provode ili pospješuju fermentaciju sirovina te proizvodnju poželjnih metabolita koji doprinose boljoj teksturi te okusu i mirisu proizvoda.
Project / theme: 058-0583444-3483
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: jmrvcic@pbf.hr (jmrvcic@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 12:29 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4