crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 461983

Disertation

Author: Štefanac, Natalija
Title: USPOREDNA ISPITIVANJA DOMAĆIH ULJARSKIH SIROVINA IZ SORTNIH POKUSA
( PARALLEL INVESTIGATION OF DOMESTIC OIL RAW MATERIALS FROM SORT TRIALS )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno - biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.11.
Year: 2009
Page: 65
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: suncokret; soja; uljana repica; kakvoća sjemena; sastav masnih kiselina
( sunflower; soybean; rapeseed; seed quality; fatty acid composition )
Abstract:
Ispitivanja u ovom radu provedena su na 51 uzorku običnog i 9 uzoraka oleinskog suncokreta, 25 uzoraka soje i 30 uzoraka uljane repice iz sortnih pokusa 2007. godine.U sjemenu je određen udjel nečistoća, masa 1000 zrna, udjel vode i udjel ulja, a kod soje još i udjel proteina te izračunat indeks kakvoće. U uljima je određen sastav masnih kiselina i jodni broj. Masa 1000 zrna je kod običnog suncokreta bila manja nego kod oleinskog Oleinski suncokret je imao manje ulja u suhoj tvari (36% - 44%) od običnog sjemena (42% – 52%). Soja i repica imale su masu 1000 zrna nešto nižu od odgovarajućih vrijednosti za merkantilno sjeme. Sjeme repice imalo je 39% - 48%, a sjeme soje 17% - 22% ulja na suhu tvar. Soja je imala 39% - 45% proteina u suhoj tvari što je garancija za proizvodnju sačme izvanredne kakvoće. U ulju običnog suncokreta su masne kiseline i jodni broj bili unutar zakonom propisanih granica, a kod oleinskog je udjel oleinske kiseline povećan na 76% - 85%. Kod ulja iz soje se sastav masnih kiselina razlikovao od važećeg Pravilnika praktički za svaku masnu kiselinu. Ulja repice nisu sadržavala eruka kiselinu a udjel oleinske kiseline bio je 59 % - 73 %, što je za neke uzorke prešlo gornju granicu unesenu u Pravilnik.Prema odnosu zasićenih, jednostruko nezasićenih, ω -3 i ω - 6 masnih kiselina s nutricionističkog stajališta najbolje je repičino ulje.
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: mobran@pbf.hr (mobran@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 12:39 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4