crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 462205

Disertation

Author: Šabani, Melinda
Title: UTJECAJ UVJETA KONDICIONIRANJA I PREŠANJA NA KVALITETU REPIČINOG ULJA
( INFLUENCE OF OIL TECHNOLOGY AND PRESSING CONDITIONS ON THE QUALITY OF RAPESEED OIL )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno - biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: rujan
Year: 2009
Page: 35
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: repičino ulje; kondicioniranje; prešanje; kvaliteta ulja
( rapeseed oil; conditioning; pressing; rapeseed oil quality )
Abstract:
Repičino sjeme nalazi se na trećem mjestu od ukupno 17 najzastupljenijih uljarica svijeta, a očekuje se i daljnji porast potražnje i proizvodnje. Repičino ulje je ulje visoke nutritivne vrijednosti što može zahvaliti prvenstveno odličnom sastavu masnih kiselina. Proizvodnja repičinog ulja uglavnom se provodi kombinacijom prešanja i ekstrakcije, a može se vršiti i samo prešanjem. Prije prešanja potrebno je sjeme kondicionirati kako bi iskorištenja procesa bilo što bolje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kondicioniranja na kvalitetu i antioksidacijsku aktivnost prešanog ulja. Rezultati odrenivanja osnovnih parametara pokazali su da je sjeme bilo dobre kvalitete. Proizvodnja repičinog ulja uz kondicioniranje ima bolje iskorištenje procesa i manji udjel pigmenata, no u takvom ulju je nešto izraženija autooksidacija uslijed djelovanja povećane temperature. Kondicioniranje ne utječe na bioaktivne komponente repičinog ulja.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: mobran@pbf.hr (mobran@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 13:30 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4