crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 542612

Disertation

Author: Moćan, Duje
Title: Primjena kiselog tijesta u proizvodnji peciva
( Aplication of sour dough in the production of rolls )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 07.03.
Year: 2011
Page: 29
Mentor: Mrvčić, Jasna
Keywords: Kiselo tijesto; starter kulture; bakterije mliječne kiseline; kruh; pecivo
( sourdough; starter cultures; bread; lactic acid bacteria; rolls )
Abstract:
Iako je, u današem ubrzanom tempu života, proizvodnja kruha i peciva uporabom kiselog tijesta skoro isčeznula, ljudi sve više shvaćaju ulogu hrane i prehrane u prevenciji bolesti te poboljšanu općeg fizičkog i psihičkog zdravlja. Cilj ovog rada je upravo bio proizvesti jedan kvalitetniji, nutritivno i zdravstveno vrijedniji pekarski proizvod. Modificiran je standardni tehnološki postupak koji se koristi u današnjem pekarstvu u proizvodnji peciva u smislu dodavanja kiselog tijesta te smanjenja količine aditiva. Nabolji rezultati postignuti su pri doziranju 15% kiselog tijesta na količinu brašna, pri čemu je moguće koičinu aditiva smanjiti za 90 %, što ekonomski kompenzira tehnološki zahtjevniji način proizvodnje.
Project / theme: 058-0583444-3483
Original language: hrv
Research fields:
Biotechnology
Contrib. to CROSBI by: jmrvcic@pbf.hr (jmrvcic@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 09:45 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4